HomeTipyJak rychle zčervenat rajčata: 3 osvědčené způsoby

Jak rychle zčervenat rajčata: 3 osvědčené způsoby

Pěstitelé a zahrádkáři na dači se někdy potýkají s problémem – impozantní část úrody rajčat zůstává zelená.Pokud se v srpnu až září začne měnit počasí a přijde chladné počasí, neměla by se zelená rajčata nechávat na keřích – mohou být zabita fytoftorou.

UNIAN vám prozradí, proč zelená rajčata nezčervenají a co v takovém případě dělat.

Sběr a dozrávání rajčat – nuance zahradnictví

Veškeré odrůdy rajčat se dělí na tři typy podle stupně zralosti:

  • Zelená.
  • blanšírovaný.
  • růžové nebo červené.
  • Někteří lidé si myslí, že zelená rajčata se nedají sbírat, ale není to pravda.Pokud vidíte, že dosáhla správné velikosti, ale jejich barva se nezměnila, vyjměte je ze záhonu a pošlete je dozrát.Malé exempláře je navíc lepší ponechat na keřích – v jiných podmínkách se nevyvinou.

    DŮLEŽITÉ: napadená a poškozená rajčata by měla být okamžitě zničena; neměla by dostat druhou šanci.

    Mějte také na paměti, že celá úroda rajčat by měla být sklizena dříve, než teplota vzduchu v noci klesne pod 5 °C.Pokud rajčata zmrznou, nebudou se dobře skladovat a je pravděpodobné, že chytnou nějakou infekci.

    Kam umístit zelená rajčata, aby dozrála

    Zkušení zahradníci tvrdí, že existují pouze tři účinné metody, jak urychlit proces zrání zelených rajčat.

    Tradiční.

    Je třeba najít místnost, která je dobře větraná a jejíž teplota se pohybuje mezi 20-25 °C.Rajčata tam umístěte v několika vrstvách (na police, do košíků nebo beden) a nechte je tam několik dní.Jednou týdně zkontrolujte rajčata – zralá odstraňte a zkažená vyhoďte.

    Užitečná rada: pokud potřebujete, aby rajčata rychle dozrála, zvyšte teplotu na 28 °C, v místnosti postavte jasné světlo a mezi zelená rajčata dejte několik červených rajčat nebo zralých jablek.

    Vrstvení.

    Při této metodě chalupáři vezmou hluboký koš nebo bednu a na dno položí zelená rajčata, která překryjí suchým papírem.Poté je volně přikryjí víkem a skladují při teplotě 12-15 °C a vlhkosti 80-85 % po dobu jednoho měsíce.

    Keř.

    Třetí možností, stejně spolehlivou jako první dvě, je vykopat keře s rajčaty i s kořenem, oklepat z nich zeminu a zavěsit je do suché místnosti.Místnost by měla být dobře větraná.Je důležité zavěsit keře kořeny nahoru tak, aby se vzájemně nedotýkaly, jinak by mezi nimi nebylo dobré větrání.Díky této metodě plody zpravidla nejen rychle zčervenají, ale také se znatelně zvětší.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments