Sušení vlašských ořechů je nutností – pokud se tak nestane, zůstane na skořápce vlhkost, mohou vzniknout houby a plísně.Tyto škodlivé mikroorganismy proniknou dovnitř ořechu a vyvolají hnilobu jádra.UNIAN vám poradí, jak správně umýt a usušit vlašské ořechy v domácích podmínkách.
Dříve jsme hovořili o tom, co uvařit z ořechů na zimu pro sebe a své blízké.
Jak mýt a sušit vlašské ořechy – základní pravidla
Vzhledem k tomu, že podmínky přepravy a skladování vlašských ořechů nemusí být nejpříznivější, je lepší je před loupáním omýt.Je to nutné z několika důvodů:
Vlašské ořechy ve skořápce nejsou ošetřovány ‚chemikáliemi‘ – pouze loupané vlašské ořechy.Proto stačí syrové ořechy jednoduše opláchnout pod tekoucí vodou.
Pokud jste si koupili loupaný výrobek, je nutný jiný přístup:
Kromě toho můžete ořechy spařit vroucí vodou – tím definitivně zničíte všechny patogenní bakterie.Kromě toho je důležité ořechy z vody správně vyjmout.Pokud je budete držet rukou, pak se na skořápku opět přilepí částečky nečistot ze dna.Zkušené hospodyňky doporučují používat odpěňovač, aby se tato rizika minimalizovala.
Jak namáčet vlašské ořechy – technologie
Namáčení je alternativní způsob loupání vlašských ořechů.Často ho používají jedlíci syrových ořechů – chuť vlašských ořechů se po tomto postupu stává jemnější a měkčí.
Na postupu namáčení není nic složitého – ořechy je třeba vložit do nádoby, zalít teplou pitnou vodou a nechat několik hodin působit.Navíc můžete přidat 1 lžíci jedlé sody, která výrobek dezinfikuje a vydezinfikuje.Na závěr je lepší ořechy ještě jednou opláchnout a zbavit je zbytků sody.Ořechy můžete po namočení skladovat v chladničce až tři dny – po uplynutí této doby se začnou kazit.
Jak sušit vlašské ořechy ve skořápce v troubě – tipy
Chcete-li snadno a rychle usušit vlašské ořechy bez skořápky, postupujte podle tohoto návodu:
Vyloupané vlašské ořechy lze také sušit v troubě, ale pak je třeba:
Důrazně se nedoporučuje zvyšovat teplotu v troubě, jinak by se ořechy mohly spálit a při konzumaci by pak zhořkly.
Jak sušit vlašské ořechy v sušičce – návod
Elektrická sušička je praktické zařízení, s jehož pomocí můžete sušit nejen ořechy, ale i další produkty – maso, ryby, ovoce a zeleninu.Pokud takové zařízení máte, můžete ho bez obav použít k sušení ořechů.
Jediné, co musíte udělat, je umístit ořechy na tácy sušičky, zapnout ji a nechat ji působit 5-6 hodin.Naložení ořechů by mělo být minimální, jinak se správně nevysuší.Mezi jednotlivými kroky sušení ořechy rozlouskněte a ochutnejte, abyste se ujistili, že jsou připravené.
Jak sušit vlašské ořechy v mikrovlnné troubě – doporučení
Další možnost sušení vlašských ořechů – vhodné pro lidi, kteří nevědí, jak sušit vlašské ořechy bez trouby.Ořechy opláchněte pod tekoucí vodou, rozložte je na utěrku a nechte je 15 minut sušit.Vložte ořechy v jedné vrstvě do formy určené do mikrovlnné trouby, zapněte troubu na 750 kW a vložte je tam na 8 minut.Pokud nastavíte výkon na 1000 kW, postačí 5 minut.Horká jádra položte na stůl, aby zcela vychladla.Tuto metodu můžete použít, pokud nemáte mnoho ořechů.
Ořechy můžete sušit také přirozeně – na slunci.Na podzim, v zimě a brzy na jaře, kdy je počasí nepředvídatelné, však tuto možnost nelze označit za úspěšnou.Jakékoli změny teploty vzduchu ovlivní rychlost a kvalitu sušení ořechů.