HomeTipyJak připravit lahodnou bramborovou kaši bez hrudek: 5 tajemství dokonalé přílohy

Jak připravit lahodnou bramborovou kaši bez hrudek: 5 tajemství dokonalé přílohy

Bramborová kaše je jednou z příloh, které jsou téměř vždy považovány za výhru.Nuance spočívá v tom, že hodně záleží na odrůdě brambor – pokud nejsou chutné, dopadne bramborová kaše stejně.Situace však není patová a UNIAN vám poradí, jak připravit chutnou bramborovou kaši, i když máte smůlu na kořenovou zeleninu.

Dříve jsme mluvili o tom, co připravit ze včerejších brambor.

Proč je bramborová kaše vodová nebo vypadá jako lepidlo – chyby a tajemství

Správně připravená bramborová kaše má krémovou strukturu a příjemnou žlutou barvu.Její příprava je jednoduchá, ale je důležité znát několik triků, které vám pomohou proměnit obyčejnou přílohu v umělecké dílo:

  • Před loupáním hlízy důkladně omyjte, jinak brambory nasají zemitý zápach.
  • brambory krájejte ihned po oloupání, pokud je necháte dlouho ve vodě – škrob se vyplaví.
  • Vložte brambory do osolené vroucí vody.
  • Vodu nalijte tak, aby zcela zakryla brambory, a po uvaření zeleninu vařte 20-25 minut pod pokličkou.
  • Nikdy nepoužívejte mixér ani kuchyňský robot – pouze šťouchadlo.
  • Když jsou brambory uvařené, je třeba vodu scedit a zeleninu rozmačkat šťouchadlem.Teprve potom přidávejte po částech máslo, horké mléko nebo horkou smetanu.Nepřidávejte je studené – bramborová kaše by se slepila a zešedla.Bramborovou kaši také nepřipravujte předem – je lepší ji sníst najednou, jinak časem příloha ztratí svou chuť.

    Křehká bramborová kaše – recept se smetanou nebo mlékem

  • brambory – 12 ks
  • smetana – 1\2 šálku nebo mléko 1 šálek.
  • máslo – 2 polévkové lžíce.
  • sůl – podle chuti.
  • Brambory omyjeme, oloupeme, znovu opláchneme a uvaříme doměkka.Slijte vodu, přikryjte brambory utěrkou a vařte v páře na mírném ohni, dokud zelenina nezbělá (tak lépe absorbuje smetanu a máslo).Brambory rozmačkejte, přidejte rozpuštěné máslo a promíchejte.Poté přilijeme horkou smetanu (mléko) a bramborovou kaši lehce rozšleháme.Nakonec osolíme a/nebo přidáme oblíbené koření.

    Vzdušná bramborová kaše – recept na bázi vody

  • brambory – 1 kg.
  • máslo – 50 gr.
  • sůl – podle chuti.
  • rostlinný olej – 50 gr.
  • bobkový list – 2 ks
  • oregano pepř – 6-8 ks.
  • voda – 300-500 ml.
  • koření – podle chuti.
  • V hrnci se silným dnem rozehřejte máslo a rostlinný olej, vložte syrové brambory nakrájené na kostičky.Brambory osmažte dozlatova.Zalijte vodou tak, aby byly brambory lehce zakryté, přidejte bobkový list, pepř a sůl.Vařte do změknutí, pak slijte 1 šálek bramborového vývaru, vyjměte bobkový list a pepř.Brambory rozdrobte a přidávejte další vývar, dokud nebudou mít požadovanou konzistenci bramborové kaše.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments