HomeTipyJak používat kempinkový plynový vařič: tipy a bezpečnostní pravidla

Jak používat kempinkový plynový vařič: tipy a bezpečnostní pravidla

Kvůli teroristickým útokům Rusů na kritickou infrastrukturu mohou Ukrajinci často zažívat výpadky plynu a světla.Kempinkový plynový vařič je pro nadcházející zimu nezbytnou výbavou každého Ukrajince, zejména pokud máte elektrický vařič.Tato mimořádně užitečná položka vám pomůže uvařit jídlo za jakýchkoli podmínek.

Přenosný vařič je hořák, který je připojen k plynové lahvi.Abyste mohli vařit jídlo co nejefektivněji a s minimální spotřebou plynu a také bezpečně, musíte dodržovat některá pravidla.

  • Používejte lahve s izobutanem.
  • Před použitím láhev zahřejte.
  • Větrejte místnost.
  • Nepřivádějte vodu do varu.
  • Nechte potraviny vyluhovat.
  • Snižte plamen.
  • Sledujte množství plynu ve válci.
  • Používejte lahve s izobutanem

    Lahve s plynovými hořáky mohou obsahovat různé plyny.Nejčastěji se používají propan, butan a izobutan.Plyn izobutan dobře hoří při nízkých teplotách – je ideální volbou pro zimní období.Je také méně výbušný.

    Před použitím láhev zahřejte

    Před připojením vařiče k tlakové láhvi a jeho zapnutím tlakovou láhev zahřejte.Vložte ji například pod deku.Vařič pak nebude spotřebovávat plyn na její ohřátí na optimální teplotu.

    Větrejte místnost

    Při provozu kempinkového vařiče se uvolňuje nebezpečný oxid uhelnatý, proto během používání otevřete okna pro větrání.Vařič nestavte přímo do průvanu, jinak se sníží jeho účinnost.

    Nepřivádějte vodu do varu

    Vodu není nutné vařit na varné desce.Při ohřevu vody na 100° se spotřebuje hodně plynu z lahve, ale vodu na vaření vařit nemusíte.Kaše a hotová jídla lze vařit při teplotě 80° a čaj lze vařit spíše v horké než ve vroucí vodě.

    Pokud si však nejste jisti kvalitou vody a chcete ji dezinfikovat, je lepší vodu převařit.

    Potraviny nechte vyluhovat

    Není nutné nechat varnou desku zapnutou po celou dobu vaření – místo toho můžete jídlo vařit přibližně na 80 %.Poté varnou desku vypněte a nechte pokrm odpočívat pod pokličkou, aby se dovařil.Tím se výrazně sníží spotřeba paliva.

    Pokud například potřebujete vařit krupicovou kaši 20 minut, vařte kaši 15 minut a poté hrnec přikryjte utěrkou a nechte ho dalších 30 minut stát.A pokud kroupy před vařením namočíte přes noc, doba vaření se ještě zkrátí.

    Upozorňujeme, že maso by se tímto způsobem nemělo vařit, protože v něm mohou zůstat patogenní bakterie.

    Snižte plamen

    Nevařte potraviny výhradně při maximálním výkonu plamene.Regulujte plamen hořáku tak, aby oheň nepřesahoval okraje nádobí, ale ohříval dno nádobí.Tímto způsobem se nádobí ohřívá rovnoměrněji a nedochází k plýtvání plynem.

    Dávejte pozor na množství plynu v lahvi

    Když v lahvi nezbývá dostatek plynu, zahřívá nádobí jen velmi málo nebo se plamen vůbec nerozhoří.Nepropásněte tento okamžik a včas vyměňte plynovou láhev za novou, abyste předešli nebezpečné situaci.

    Mohlo by vás také zajímat:

  • Mini vařič svíček vlastníma rukama: jak si vyrobit vlastníma rukama.

    .

  • Jak vytápět místnost bez elektřiny a plynu: výroba lihového ohřívače.

    .

  • Minimum peněz – maximum tepla: jak vytopit místnost svíčkou.

    .

  • Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments