HomeTipyJak použít vodu z vařených brambor: v kuchyni, na zeleninové zahrádce a...

Jak použít vodu z vařených brambor: v kuchyni, na zeleninové zahrádce a pro krásu

Voda z vařených brambor obsahuje velké množství škrobu a vitaminů.Je to velmi výživná tekutina, kterou lze použít na pečení a do omáček, přidat k rostlinám jako hnojivo nebo použít ke kosmetickým procedurám.UNIAN jmenoval několik užitečných aplikací bramborového vývaru.

  • Příprava pečiva.
  • Zahušťovat omáčky a polévky.
  • Připravte bramborovou kaši.
  • Zalévejte rostliny.
  • Napojte zvířata.
  • Udělej koupel pro drsnou kůži.
  • Dříve jsme vám také řekli, proč byste neměli vypouštět vodu z těstovin a jak ji využít v domácnosti.

    Připravte si pečivo

    Voda, ve které se vařily brambory, je vynikajícím základem pro těsto na koláče, sušenky, piškoty, pizzu, knedlíky a další pečivo.Na jeho základě můžete také upéct chléb.Již dříve jsme psali, jak si připravit chléb doma – stačí v receptu nahradit obvyklou vodu bramborovým vývarem.V takové vodě je hodně škrobu a ten dobře váže těsto.

    Zahustěte si omáčku a polévku

    Díky vysokému obsahu škrobu může odvar z brambor omáčku nebo polévku výrazně zahustit.Na 1 litr polévky nebo omáčky přidejte 1 šálek odvaru.Přiveďte k varu a několik minut povařte.Tekutina brzy znatelně zhoustne.

    Uvařte bramborovou kaši

    Místo mléka nalijte do bramborové kaše vařící a mírně osolený bramborový vývar.Bramborová kaše pak bude bohatá a vzdušná.

    Zalévejte rostliny

    Bramborový vývar lze použít k zalévání rostlin v zeleninové zahradě, mladých sazenic nebo květin v květináčích.Taková voda posiluje kořeny rostlin a stimuluje jejich růst.Takové hnojivo aplikujte do květináčů 2-3krát měsíčně.

    Zalévejte zvířata

    Přidejte trochu vody z vařených brambor do krmiva vaší kočky nebo psa.Taková voda obsahuje látky, které jsou pro zvíře prospěšné.

    Udělejte koupel pro drsnou kůži

    Dalším způsobem využití bramborového odvaru je připravit si z něj zklidňující koupel pro drsnou pokožku.K tomu zahřejte bramborový odvar na příjemnou teplotu a ponořte do něj na 15 minut dlaně nebo chodidla.Poté pokožka změkne a praskliny se začnou rychleji hojit.Proceduru je lepší provádět v noci.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments