HomeZahradničeníJak pěstovat sazenice paprik bez pikýrování: zkušení zelináři to dělají právě tak

Jak pěstovat sazenice paprik bez pikýrování: zkušení zelináři to dělají právě tak

Sazenice papriky patří k těm nejrozmarnějším.Stačí udělat malou chybu v péči a začne žloutnout, vadnout, nebo dokonce zmizí.Proto někteří zahrádkáři papriku raději nesklízejí, aby ji zbytečně netraumatizovali.Jak pěstovat sazenice papriky bez pikýrování a zda je tato metoda opravdu lepší – čtěte níže.

  • Co je to pikýrování sazenic papriky.
  • Jak vysévat papriku bez pikýrování.
  • Jak pečovat o sazenice papriky bez pikýrování.
  • Co je to pikýrování sazenic papriky

    Pikýrování je přesazování sazenic ze společné nádoby do jednotlivých nádob nebo jejich výsadba do země.

    Tradičně se sazenice papriky pikýrují, když má sazenice 2-3 pravé listy.Předpokládá se, že tato metoda zlepšuje výnosy.Jediným bodem je, že papriky nemají příliš rády sklizeň, takže přesazování je pro ně stresující.A pokud to uděláte špatně, sazenice mohou uhynout.Proto se papriky mohou a nemusí pikýrovat.

    Jaký je dobrý způsob pěstování sazenic bez pikýrování:

  • Sazenice se nestresují a nepřestávají růst.
  • Sazenice si vytvoří silný kořenový systém, protože při přesazování nedochází k jeho poškození a sazenice neumírají.
  • sazenice jsou odolnější vůči chorobám.
  • Podívejme se blíže na to, jak vypěstovat dobrou sazenici papriky bez pikýrování.

    Jak vysévat sazenice paprik bez pikýrování

    Výsev paprik bez dalšího přesazování se neliší od tradiční metody.Jediný rozdíl je v tom, že papriky musíte vysévat do samostatných nádob.K tomuto účelu můžete použít např:

  • Plastové kelímky o malém objemu.
  • rašelinové ‚tablety‘.
  • rašelinové květináče.
  • Vysaďte 1 semínko na šálek nebo květináč a 1 semínko na ‚tabletu‘.Abyste se nemuseli obávat, že semena nevyrostou, můžete je den před výsadbou nechat naklíčit – a zasadit již ta, která ‚vyklíčí‘.

    Po zasazení lze kelímky umístit do společné nádoby a zakrýt je fólií, aby se urychlil proces růstu.Jakmile klíčky vyklíčí, bude třeba fólii odstranit.

    Když se na paprice objeví 2-3 pravé listy, pak se sazenice z plastových kelímků přelijí – to znamená, že se kelímek rozřízne, sazenice se vyjmou spolu s hrudkou zeminy a zasadí se do větší nádoby.S rašelinovými květináči a rašelinovými tabletami je to ještě jednodušší: nemusí se vyndávat, hnijí v zemi.Při přesazování papriky není nutné hluboké zasazení – na stonku se tvoří další kořeny.

    Postup se v podstatě podobá pikýrování, ale s tím rozdílem, že sazenice nejsou vykopávány a oddělovány, v důsledku čehož nejsou poraněny a neumírají.I když je třeba říci, že mnoho zahrádkářů vynechává i fázi přesazování a sazenice vysazuje přímo do volné půdy.

    Jak pečovat o sazenice paprik bez pikýrování

    Sazenice papriky bez pikýrování / pixabay.com.

    Péče o sazenice papriky bez pikýrování se neliší od tradiční péče:

  • Zálivka by měla být mírná, aby nedošlo k přemokření a vyschnutí.
  • Papriky mají rády dobré osvětlení – je dobré, pokud můžete zařídit 12hodinové osvětlení, pak se sazenice nebudou vytahovat.
  • Teplota by měla být kolem 20 stupňů, ale ne vyšší, jinak se sazenice začnou vytahovat.
  • Před výsadbou sazenic papriky do země by měly být otuženy: tak bude paprika vystavena menšímu stresu.K tomu by 2-3 týdny před výsadbou do země měly být sazenice vyneseny ven nebo na balkon – v prvních dnech stačí 20-30 minut a poté se doba prodlouží na několik hodin.Nedávejte na slunce – křehké klíčky se mohou spálit.

    V zemi se sazenice vysazují po skončení mrazů, ve skleníku – o 2 týdny dříve.Opět by měl být způsob transplantace metodou transplantace – to znamená, že zcela zachovává hroudu země kolem sazenice.Aby bylo možné sazenice snáze vyjmout z kelímků, měly by být před přesazením hojně zalévány.

    Kromě paprik špatně snášejí pikýrování také lilek, bílé a pekingské zelí, celer, bazalka, petúnie a aksamitníky – i ty je lepší přesadit.

    Dříve jsme vám řekli, proč potřebujete aktivní uhlí pro květiny – jak z něj vyrobit hnojivo.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments