Cibule je v ukrajinské kuchyni velmi oblíbeným produktem, bez kterého se neobejde žádný pokrm.Proces jejího čištění a krájení však přináší mnoha kuchařům utrpení.Celá věc spočívá v tom, že cibule obsahuje slzotvornou látku lacrimator.Abyste se při krájení zeleniny vyhnuli pláči, používá se několik triků.
Dříve jsme si řekli, jak vyjmout koláč z pečicí formy a nepoškodit těsto.
Studená voda
Voda je nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak se zbavit slzotvorných vlastností cibule, protože rozpouští lachrymátor.Nakrájejte cibuli na několik velkých kusů a vložte je do misky se studenou vodou.Při krájení zeleniny pravidelně namáčejte nůž ve studené vodě.Uvidíte, že krájení cibule tímto způsobem je mnohem snazší.
Vroucí voda
Opačným, ale neméně účinným způsobem je vložit cibuli na několik minut do vroucí vody.Cibuli lze také nakrájet na plátky v blízkosti vroucí vody – její pára rozptýlí slzotvorné látky cibule.
Ocet
Prkénko, na kterém krájíte cibuli, potřete octem.Ocet neutralizuje cibulové výpary, které způsobují slzy.
Sůl
Kromě octa lze desku posypat také hrubou solí.Sůl pohltí cibulovou šťávu a nebude vás bolet v očích.
Nalijte si do úst vodu
Tento zábavný tip opravdu pomůže mnoha kuchařům.Stačí si naplnit ústa vodou, dokud nedokončíte krájení cibule.
Petrželová nať nebo žvýkačka
Další zábavná metoda, která vám opravdu pomůže snadněji nakrájet cibuli.Při krájení cibule žvýkejte žvýkačku nebo snítku petržele a zelenina vás přestane štípat v očích.