HomeTipyJak nejlépe vymačkat rajčatovou šťávu bez odšťavňovače: 2 snadné recepty

Jak nejlépe vymačkat rajčatovou šťávu bez odšťavňovače: 2 snadné recepty

Rajčatová šťáva se na zimu připravuje stejně často jako jiné konzervované potraviny.I po zavaření zůstává užitečná – pomáhá zlepšovat kardiovaskulární systém a normalizovat krevní tlak.UNIAN vám poradí, jak si můžete připravit šťávu bez odšťavňovače.

Dříve jsme hovořili o tom, jak si na zimu vyrobit jablečnou šťávu bez odšťavňovače.

Jak vyrobit rajčatovou šťávu v mixéru – recept

  • rajčata – 3 kg.
  • sůl, cukr, koření – podle chuti.
  • Rajčata omyjeme, oloupeme, každé příčně rozkrojíme a vložíme do hluboké nádoby.Zalijte je vroucí vodou, nechte 1-2 minuty odstát, poté horkou vodu slijte a rajčata propláchněte ve studené vodě.

    Rajčata oloupejte, odstraňte stopky, zeleninu nakrájejte na větší kousky a vložte do mísy mixéru.Rozemelte do homogenního stavu, protřete přes síto nebo gázu složenou v několika vrstvách.

    Vzniklou rajčatovou šťávu nalijeme do hrnce, přivedeme k varu, přidáme koření a cukr.Vaříme 15-20 minut, poté nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky.

    Pokud nemáte mixér, můžete rajčatovou šťávu připravit přes mlýnek na maso – sled úkonů bude stejný s jedním rozdílem – rajčatovou šťávu budete muset propasírovat a povařit ne jednou, ale dvakrát.

    Jak vyrobit rajčatovou šťávu bez odšťavňovače a mlýnku na maso – lifehack

    Naše babičky uměly připravit rajčatovou šťávu bez použití jakékoliv techniky.Doporučujeme naučit se jejich techniku, abyste měli tuto možnost pro všechny případy:

  • Rajčata utrhněte, omyjte je.
  • Nakrájejte je na plátky a vložte do smaltovaného hrnce.
  • Přiveďte k varu a během vaření občas promíchejte.
  • Vzniklou směs protřete sítem a vymačkejte.
  • Rajčatovou šťávu postavíme na oheň a přivedeme k varu.
  • Po varu přidáme cukr, sůl a koření.
  • Vařte na mírném ohni 5-10 minut, nalijte do sklenic a srolujte.
  • Tento jednoduchý způsob výroby rajčatové šťávy vám pomůže, i když nemáte po ruce žádnou techniku.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments