HomeTipyJak nejlépe vyčistit sporák: 5 osvědčených lidových prostředků

Jak nejlépe vyčistit sporák: 5 osvědčených lidových prostředků

Nevyřčeným pravidlem každé hospodyně je umýt vařečku ihned po vaření.Veškeré zbytky jídla, které zůstanou na varné ploše a jsou pravidelně vystaveny vysokým teplotám, zasychají a tuhnou a umýt je poté není snadný úkol.UNIAN vám poradí, jak vyčistit saze na plynovém sporáku a jaký je nejlepší způsob, jak to udělat.

Dříve jsme vám řekli, jak snadno a rychle umýt okna.

Než se pustíte do čištění sporáku, vezměte si k ruce několik rad, podle kterých budete moci kuchyň vyčistit rychle a bezpečně.

Jak vyčistit sporák – tipy / Infografika UNIAN.

Jak doma vyčistit plynový sporák od mastnoty

Jak vyčistit velmi špinavý sporák / depositphotos.com.

Během vaření se na varnou plochu dostanou kapky tuku, vroucí vody, koření nebo kousky pevných potravin.Pokud je včas neodstraníte, zbytky jídla se pak změní v černé saze, které se špatně čistí.Připravili jsme pro vás několik osvědčených možností, které můžete použít, pokud neradi používáte domácí chemii.

Ocet.

Nejlepší možností je nalít ocet do rozprašovače a postříkat jím problematická místa.Pokud postřikovač nemáte, použijte houbu namočenou v octu.Přípravek naneste na nečistoty, nechte působit 15-20 minut, poté rozetřete a opláchněte vodou.

K čištění knoflíků a hořáků si připravte roztok – 200 ml octa na 700 ml vody.Ponořte do něj části kuchyňské soupravy a vařte je 20 minut na plotně.Poté opláchněte čistou vodou a otřete do sucha.

Soda.

Připravte si čisticí kašičku z jedlé sody a vody, naneste ji na znečištěná místa a nechte půl hodiny působit.Poté opatrně odstraňte jedlou sodu hadříkem a varnou desku otřete do sucha.Nikdy ji netřete – zanechali byste na povrchu škrábance.

Jedlou sodu můžete smíchat s octem tak, že na varnou desku nejprve nalijete ocet a pak na něj nasypete prášek z jedlé sody.Počkejte několik minut a odstraňte prskající pěnu spolu s nečistotami.

Hořčičný prášek a sůl.

Pokud chcete použít hořčici, kupte ji v prášku.Připravte si směs hořčičného prášku a vody, naneste ji na nečistoty a nechte působit 20 minut.Poté varnou desku potřete měkkou houbou a prášek opláchněte čistou vodou.

Stolní sůl je dalším dobrým pomocníkem pro hospodyňky.Je třeba rozpustit 20 g soli ve sklenici vody, směs nanést na vařič a nechat působit přes noc.Ráno roztok smyjte čistou vodou a povrch otřete do sucha.

Alkohol na potírání.

Čpavek je účinným prostředkem na staré zaschlé nečistoty na sporáku.Je třeba rozpustit 1 lžičku alkoholu ve 200 ml vody a roztok nanést na varnou desku.Po 10 minutách setřete měkkou houbou namočenou ve vodě.Odnímatelné části varné desky je nejlepší namočit do tohoto roztoku na 20-30 minut a těžko přístupná místa otřít vatovou tyčinkou namočenou ve čpavku.

Domácí mýdlo.

Tento prostředek je nejlepší pro sklokeramiku a smalt, protože nepoškozuje citlivý povrch.Smíchejte 2 polévkové lžíce.jedlé sody, 40 ml.octa a 1 polévkové lžíce.nastrouhaného mýdla, přidejte trochu vody a roztok promíchejte.Naneste kaši na znečištěná místa, nechte ji působit 1-2 hodiny a poté ji smyjte vodou.

Smaltované mřížky nebo mřížky z nerezové oceli lze do tohoto roztoku ponořit na 10 hodin, poté je potřít tuhou houbou a opláchnout vodou.Pokud nejsou části varné desky příliš znečištěné, postačí 20 minut namáčení.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments