Mnoho kuchařů znovu používá vodu, ve které se vařily těstoviny – co do hodnoty je srovnatelná doslova se zlatem.Celá věc spočívá v tom, že při vaření těstovin se z nich uvolňuje škrob, který neztrácí své užitné vlastnosti a může být v domácnosti velmi užitečný.
UNIAN vám prozradí, jak můžete odvar z těstovin využít ve svůj prospěch.
Proč nemůžete vodu z těstovin vypustit – pádné argumenty
Než vylijete vývar z těstovin do dřezu, zvažte, zda neděláte chybu.Zkušení kuchaři to důrazně nedoporučují, protože proč plýtvat dobrem, zvláště tak zásadním.Vývar z těstovin lze použít různými směry.
Připravte si omáčku.
Jde o to, že škrob je dobré zahušťovadlo, a proto při přípravě omáčky získáte spíše dresink s hustou konzistencí než nevábnou tekutinu.UNIAN doporučuje omáčku marinara:
Rajčata oloupeme, vložíme do mixéru, přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak, česnek a bylinky a poté suroviny rozšleháme.Nakrájej cibuli, osmahni ji na oleji, přidej vše, co bylo v mixéru.Zalijeme vývarem z těstovin a dusíme 30 minut.Hotový pokrm přelijeme omáčkou, zbytek uchováme v lednici.
Mimochodem, stejným způsobem můžete do palačinkového těsta přidat vodu – budou měkčí, pružnější a křehčí.A rozhodně nebudete muset zjišťovat, co dělat, když se palačinky trhají nebo lepí.
Luštěniny namočte.
Každý ví, že hospodyňky před vařením namáčejí hrách a fazole, aby změkly.Pokud luštěniny necháte ve vývaru z těstovin, proces proběhne rychleji.Také vývar z těstovin můžete přidat do krémové polévky nebo kaše, abyste získali jemnější strukturu.
Umyjte nádobí.
Překvapivé, ale faktem je, že vývar z makarónů si obdivuhodně poradí se sazemi a mastnotou, i když jste na ně zapomněli.Takovou vodu můžete použít na vyčištění pánve nebo hrnce, stejně jako na mytí nádobí, pokud vám dojde mycí prostředek.
Užitečná rada: odvar nalijte do nádobí ihned po vaření a po 10 minutách je umyjte, jinak škrob získá krustu.
Hnojení rostlin.
Voda z těstovin, stejně jako voda z vajec, obsahuje velké množství látek užitečných pro květiny a zeleninu.Takovým odvarem lze postřikovat a zalévat zahradní i domácí květiny, hlavně aby tekutina měla pokojovou teplotu.Postup opakujte dvakrát týdně, smíchaný s jinými hnojivy, pak uvidíte výsledek rychle.
Posilujte vlasy a dopřejte jim pedikúru.
Odborníci z kosmetického průmyslu tvrdí, že pokud si budete pravidelně oplachovat vlasy vývarem z makarónů, budou vaše vlasy hladké a hedvábné.Pravidelné procedury tohoto plánu navíc pomohou normalizovat činnost mazových žláz a dokonce odstranit vyrážky na obličeji.
Některé dívky používají vodu z těstovin jako základ pro koupele nohou.Pokud si do této tekutiny ponoříte nohy a podržíte ji 20 minut, budete se cítit unavení a pokožka nohou bude jemná a hebká.