HomeTipyJak je uvařit, aby se nerozpadly, nebo jak je upéct v troubě:...

Jak je uvařit, aby se nerozpadly, nebo jak je upéct v troubě: recepty na brambory do saka

Bramborová kaše je oblíbenou přílohou mnoha Ukrajinců.Lze ji podávat ke sleďům, masu a mnoha dalším samostatným pokrmům.Pokud jste nevěděli, co znamená výraz ‚brambory v uniformě‘, pak je vše jednoduché – jedná se o zeleninu vařenou ve slupce.A právě barva této slupky připomíná vojenskou uniformu.

  • Vařené brambory ve slupce.
  • Brambory ve slupce v troubě.
  • Bramborová kaše v mikrovlnné troubě.
  • Dříve jsme si povídali o tom, jak usmažit brambory s křupavou kůrkou, a dnes si povíme, jak dlouho se vaří brambory ve slupce a jak je péct v troubě.

    Vařené brambory ve slupce

    Jedná se o nejoblíbenější způsob vaření brambor, jedinou nuancí je, že musíte vědět, jak dlouho je vařit.Je také nutné vzít pouze malé hlízy – budou se vařit rovnoměrně a rychle.Nepoužívejte brambory se zelenou slupkou, protože obsahují škodlivou látku solanin.

    Technologie vaření brambor je následující:

  • Vybírejte celé hlízy – poškozené se při vaření rozpadnou.
  • Brambory omyjte od hlíny a odstraňte očka.
  • Vložte je do hrnce a zalijte studenou vodou 2-3 cm nad zeleninu.
  • Vařte na mírném ohni 15-20 minut.
  • Buďte opatrní – voda v hrnci by neměla bublat.Pokud se tak stane, slupka praskne a brambory zůstanou uvnitř syrové.

    Bramborová kaše v troubě

    Tento způsob je druhý nejoblíbenější.Brambory uvařené tímto způsobem jsou chutné, křehké, a co je důležité – nejsou suché.Zelenina bude mírně sypká a drobivá, takže pokud máte rádi takovou strukturu – klidně si recept zapište:

  • Hlízy omyjeme, odstraníme očka, každou bramboru propíchneme vidličkou.
  • Plech na pečení zakryjte fólií.
  • Osušte brambory ubrouskem a položte je na plech.
  • Posypeme kořením a pečeme v troubě 25-30 minut při teplotě 200-220 °C.
  • Pokud takové brambory nebudete používat do salátů, ale na ozdobu, můžete je před pečením potřít rostlinným olejem.Je také lepší hlízy během pečení občas obrátit, protože se upečou rovnoměrně.

    Bramborová kaše v mikrovlnné troubě

    Pečení brambor v mikrovlnné troubě je náročnější než v troubě, ale příloha v tomto případě dopadne neuvěřitelně chutně.Brambory se upečou, ale nebudou absorbovat vlhkost (jako při vaření) a nebudou příliš křehké (jako při pečení v troubě).Připomeňte si, jak správně péct hlízy v mikrovlnné troubě:

  • Brambory omyjte, osušte je ubrouskem.
  • Každou hlízu 3-4krát propíchněte ostrým nožem.
  • Brambory vložte do mísy a pečte 10 minut při plném výkonu.
  • Vezměte prosím na vědomí, že uvedený čas platí pro 0,5 kg brambor.Pokud je zelenina snadno propíchnutelná nožem – je hotová, a pokud ne – přidejte další 2-3 minuty.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments