Při pečení koláčů a nákypů v pevných formách má mnoho kuchařů otázku: jak dostat pečivo z formy, aby se nepoškodilo nebo nerozpadlo.UNIAN uvede několik triků, s jejichž pomocí můžete pečené výrobky dostat rychle a snadno.
Dříve jsme vám řekli, proč se těsto nevyklopí.
Jak dostat pečivo ven pomocí proužků pergamenu
Tento způsob se používá před nalitím pokrmu do formy.Budete potřebovat silný karton a fólii nebo pergamen na pečení.Z kartonu vystřihněte tvar rovnající se dnu pečicí formy.Karton zakryjte fólií nebo pergamenem.Na dno formy položte křížem dva proužky o šířce 5 cm a dvojnásobku průměru formy tak, aby se konce proužků daly uchopit.Na proužky položte kruh z lepenky a poté do formy nalijte těsto.
Po upečení přejeďte tupou stranou nože v kruhu mezi těstem a stěnami.Pak opatrně uchopte proužky pergamenu, vytáhněte pečivo a přeneste ho do misky.
Čím formu před pečením vysypat
Aby se koláč snadno vyjímal z formy, měla by se forma před nalitím těsta vydatně vymazat slunečnicovým olejem nebo máslem a poté vysypat moukou, krupicí nebo hoblinkami.Poté se těsto snadno odlepí od stěn a dna formy.
Co dělat, když koláč nejde z formy ven
Pokud je koláč pevně přilepený k formě – vyzkoušejte několik triků, jak pokrm dostat ven.
Tyto jednoduché tipy vám pomohou snadno oddělit těsto na pečení od zapékací mísy.