HomeTipyJak dlouho vařit brambory ve slupce a jak je připravit v troubě:...

Jak dlouho vařit brambory ve slupce a jak je připravit v troubě: jednoduchý recept

Vařené brambory jsou jednou z nejjednodušších a nejvydatnějších příloh, které lze připravit k masu nebo rybě.Chuť brambor však závisí nejen na odrůdě, ale také na správném vaření.UNIAN vám prozradí, kolik brambor v kopečku upéct a jak je chutně uvařit.

Dříve jsme hovořili o tom, jak skladovat brambory ve sklepě nebo v bytě.

Kolik minut po uvaření vařit brambory v kabátku – technologie

Předpokládá se, že vaření brambor v kabátku je nejužitečnější způsob vaření kořenové zeleniny.Slupka obsahuje vitaminy A, B1, B3, B6, bílkoviny, vlákninu, draslík, železo a další pro člověka nezbytné mikroprvky.

Hlavním problémem mnoha lidí je, že se brambory vaří nerovnoměrně, což lze napravit výběrem hlíz stejné velikosti.Pak je třeba je důkladně omýt od nečistot (lépe kartáčkem) a propíchnout párátkem, aby slupka při vaření nepraskla.

Užitečná rada: při vaření přidejte do vody 1 lžičku octa a 1 lžičku soli – i to pomůže zabránit deformaci slupek.

Dále je třeba brambory zalít vodou tak, aby tekutina zcela pokryla hlízy.Přidejte sůl – asi 0,5 lžíce na 1 litr vody.Poté hrnec přikryjte pokličkou a postavte na silný oheň.

Na otázku, kolik vařit brambor ve slupce, odpovídáme – záleží na stáří kořenové zeleniny:

  • staré – 30 minut.
  • mladý – 15 minut.
  • Průměrně se konzumní brambory vaří 20-25 minut do úplného uvaření.Vaření brambor zkontrolujte tak, že je propíchnete vidličkou nebo nožem – měkká hlíza je připravena k jídlu.

    Brambory ve slupce v troubě s česnekem a rozmarýnem – recept

  • brambory – 600 gr.
  • rostlinný olej – 30-40 ml (na vymazání hlíz a plechu).
  • rozmarýn – 1-2 větvičky.
  • česnek – 2-3 stroužky.
  • sůl, pepř, další koření a koření – podle chuti.
  • Brambory omyjte pod tekoucí vodou, osušte papírovými utěrkami nebo ubrousky.Do rostlinného oleje vymačkejte česnek a obalte v něm každou hlízu.Plech na pečení zakryjte fólií a potřete rostlinným olejem.Urovnejte brambory tak, aby se hlízy vzájemně nedotýkaly.

    Předehřejte troubu na 180-200 °C, brambory pečte 20 minut, poté je otočte na druhou stranu a pečte dalších 20 minut.Nezapomeňte, že celková doba pečení závisí na odrůdě a stáří kořenové zeleniny.

    Užitečný tip: 10 minut před koncem pečení posypte brambory mořskou solí, rozmarýnem a kořením, pak budete mít aromatickou a chutnou přílohu.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments