HomeTipyJak dlouho může zelenina ležet v lednici a ve sklepě: pravidla pro...

Jak dlouho může zelenina ležet v lednici a ve sklepě: pravidla pro uchovávání potravin

V současné době jsou všichni Ukrajinci rozděleni na dva tábory: jedni mají možnost uchovávat potraviny v lednici v bytě a druzí jsou nuceni organizovat život v protiatomových krytech.UNIAN vám prozradí, kolik dní můžete skladovat zeleninu a jaké činnosti mohou vést ke zkáze cenných produktů.

Jak skladovat zeleninu v bytě nebo ve sklepě – základní pravidla

Většina zeleniny obsahuje velké množství vody a její ztráta vede k vadnutí.Tím se kazí vzhled potraviny a na jejím povrchu se množí bakterie.Aby k tomu nedošlo, neměli byste dávat všechnu zeleninu dohromady a je důležité ji pečlivě vybírat.

Ideální místností pro skladování zeleniny je sklep nebo suterén, kde se teplota vzduchu pohybuje mezi +3 a +10 °C.Jak dlouho lze zeleninu skladovat, záleží na druhu plodiny:

  • lilky a cukety – 10-15 dní.
  • bílé zelí – 20 dní-7 měsíců.
  • brambory – 3-6 měsíců.
  • cibule – 1-6 měsíců.
  • mrkev – 1-8 měsíců.
  • okurky – 10-15 dní.
  • sladká paprika – 15-20 dní.
  • rajčata – 7-15 dní.
  • petržel – 10-25 dní.
  • červená řepa – 1-8 měsíců.
  • česnek – 3-6 měsíců.
  • Abyste zakoupenou zeleninu uchovali co nejdéle, před uložením do chladničky ji nemyjte.To může způsobit, že se na produktech objeví plíseň.Také nedávejte dohromady zkaženou a celou zeleninu, protože by se bakterie přenesly na neporušenou zeleninu.Před vložením zeleniny do chladničky ji nezapomeňte vyjmout ze sáčku, aby byla zajištěna dobrá cirkulace vzduchu.

    Jaký je nejlepší způsob skladování zeleniny v bytě – tipy

    Kromě doby skladování existují také nejúspěšnější místa pro skladování zeleniny.Pamatujte na ně, pokud nechcete s obtížemi vyhodit vše, co jste nakoupili:

  • Rajčata – nemůžete je mýt, skladujte je raději při pokojové teplotě.
  • Lilek – skladujte pouze na tmavém a chladném místě.
  • Houby – skladujte na tmavém a suchém místě, omyjte pouze před použitím.
  • Brambory – skladujte ve sklepě nebo ve spíži, nutně bez přístupu světla.
  • Mrkev – lze skladovat v lednici v sáčku nebo v bedýnce ve sklepě.
  • zelí – skladování v chladničce je přijatelné, vhodný je i sklep nebo sklípek.
  • Okurky a cukety – lze skladovat v lednici nebo v tmavé chladné spíži.
  • Papriky – skladujte pouze v chladničce, nezapomeňte je skladovat bez sáčků a neomyté.
  • Cibule – raději ji uložte do sklepa nebo spíže, kde je chladno a tma.
  • Česnek – dobře se snáší v chladničce, lze jej dát i do spíže.
  • Pokud jde o zeleninu, je nejlepší ji umýt, odříznout stonky, osušit, dát do sáčku a uložit do lednice.Druhou možností je skleněná nádoba s víčkem nebo jakákoli nádoba naplněná vodou.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments