Home Tipy Jak a kolik vařit brambor na kaši nebo salát: užitečné tipy

Jak a kolik vařit brambor na kaši nebo salát: užitečné tipy

0

Vařené brambory jsou oblíbenou přílohou, která si našla své místo v mnoha kuchyních po celém světě.UNIAN radí, jak správně vařit brambory.

  • Jak správně vařit brambory v bramboráku.
  • Bramborová kaše.
  • Ideální brambory na salát.
  • Co nedělat při vaření brambor.
  • Užitečné rady.
  • Jak správně uvařit brambory ve slupce

    Pro tento recept je lepší zvolit stejně velké brambory stejné odrůdy.Brambory by měly být důkladně omyté.

    Použijte hrnec se silným dnem a dostatečným množstvím vody, aby byly brambory zcela zakryté.

    Po uvaření vložte hlízy do vody.Výjimkou jsou mladé brambory, které lze vařit ve studené vodě.

    Když se voda opět začne vařit, ztlumte plamen a slijte pěnu.Vaření bude trvat 20-30 minut.Uvaření brambor můžete zkontrolovat párátkem nebo vidličkou.

    Aby se brambory ve slupce během vaření nerozvařily, nasypte do hrnce hrst čajové lžičky kuchyňské soli.

    Bramborová kaše

    Oloupejte brambory ze slupky, důkladně je omyjte a nakrájejte na středně velké kousky.Již nakrájené brambory zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme na maximálním ohni, dokud se nerozvaří.Poté lze oheň snížit na střední.Jak dlouho budete muset brambory na kaši vařit, závisí na mnoha faktorech, včetně velikosti a odrůdy.Slijte všechnu vodu a uvařené brambory rozmačkejte šťouchadlem.

    Jak a kolik uvařit brambor na bramborovou kaši nebo salát: užitečné tipy / foto ua.depositphotos.com.

    Ideální brambory na salát

    Vařené brambory se přidávají do mnoha oblíbených salátů, včetně olivového a vinného.Ne každý však ví, jak brambory na salát uvařit, aby se nerozpadly a zachovaly si tvar kostky.

    Na salát se doporučuje vařit brambory vcelku a oloupané – jako ve výše uvedeném receptu.V tomto případě nelze vykrajovat očka, protože ta se budou při čištění již uvařených brambor lépe odstraňovat.Také v tomto případě byste neměli kontrolovat, zda jsou brambory hotové, pomocí nože nebo vidličky.Tím se naruší struktura brambor a bude obtížnější vytvořit dokonalé kostky.

    V případě potřeby lze uvařené brambory mírně osušit na suché pánvi po dobu 1-2 minut.Nenechávejte je tam příliš dlouho – mohly by se spálit.

    Co nedělat při vaření brambor

    I zkušení kuchaři se někdy dopouštějí chyb, kvůli kterým brambory vyjdou mdlé a bramborová kaše – podobná lepivé hmotě bez chuti.Není se čemu divit, protože jemností, jak správně uvařit brambory, je mnoho.

    Viníkem může být také špatná odrůda.Je lepší vybírat škrobnatější brambory s měkkou a porézní strukturou.

    Dalším oblíbeným problémem je, že se brambory oloupou a nechají se ve vodě čekat na uvaření.Čím déle se brambora ‚máčí‘, tím méně má chuti a užitných vlastností.Pokud je přesto potřeba připravit brambory předem, nechte hlízy ve vodě celé.

    Nepropásněte okamžik, kdy se vyplatí brambory při vaření osolit.Určitě to udělejte hned na začátku.Pokud brambory osolíte až na konci vaření, budou plátky brambor po stranách slanější, ale uvnitř zůstanou mdlé.

    Užitečné tipy: Zkuste si prohlédnout brambory, které jste si připravili v kuchyni

    Při vaření konzumních brambor existuje několik triků, jak zabránit praskání slupky: vodu, ve které brambory vaříte, vydatně osolte (1 lžička na litr vody) nebo slupku lehce propíchněte párátkem, než hlízy spustíte do vody.na litr vody) nebo před spuštěním hlíz do vody lehce propíchněte slupku párátkem.

    Jak nejlépe vařit brambory, loupané nebo neloupané, závisí na tom, jak je plánujete podávat, a na stavu kořenové zeleniny.Vaření ve slupce umožňuje zachovat co nejvíce prospěšných vlastností brambor, ale pro bramborovou kaši je vhodnější je nejprve oloupat a nakrájet.Jinou situací je, pokud jsou brambory naklíčené a místy zelené.Pak by se měly vařit pouze oloupané.

    Při krájení salátu můžete použít trik s navlhčením nože studenou vodou.Tento jednoduchý trik pomůže nakrájet brambory na rovnoměrné kostičky.

    Pokud jste uvařili větší množství brambor, měli byste vodu zcela vypustit a po vychladnutí hrnec uložit na chladné místo – může to být balkon, sklep nebo lednice.Pak se při loupání a krájení již uvařených brambor nerozleží.

    A dřevěná lžíce pomůže proměnit bramborovou kaši v měkkou a jemnou kaši.Nejlepších výsledků dosáhnete, když brambory s mlékem a máslem pár minut šleháte a zjistíte, že se struktura zlepšila.

    No a koření může pomoci zpestřit chuť brambor.Existuje mnoho variant, co přidat do vody při vaření brambor.Zkuste přidat stroužek česneku, snítku rozmarýnu, petrželky nebo lístky bazalky.Nezapomeňte na černý pepř, kmín nebo koriandr.

    NO COMMENTS

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Exit mobile version