HomeTipyI slupky se budou hodit: nečekané banánové lifehacky

I slupky se budou hodit: nečekané banánové lifehacky

K banánům je těžké být lhostejný, protože na pultech obchodů je těchto plodů vždy dostatek.Ne každý však ví, že banány se dají nejen ochutnat, ale také využít k jiným účelům.

Dříve jsme si řekli, jak správně skladovat jablka, a dnes se podíváme na několik nečekaných lifehacků, jak můžete využít banán.

  • Co můžete z banánu za 5 minut vyrobit pro svou pleť – účinnou masku.
  • Čím je užitečná banánová slupka pro rostliny – lifehack pro zahrádkáře.
  • Banán šetří rostliny – recepty na krmení.
  • Jak využít banány při pečení – recept.
  • Budete se divit, ale banán se hojně využívá nejen při vaření, ale také v péči o pleť, na zahradě a dokonce i při úklidu.Některé z banánových mucholapek jsou tak nečekané, že překvapí každého.

    Co můžete z banánu během 5 minut vyrobit pro svou pleť – účinnou masku

    Zralý banán má pozitivní vliv na pleť obličeje a dá zabrat i drahým krémům.Rozmačkejte banán a naneste ho na obličej.Banánovou masku nechte působit 10-15 minut a poté ji smyjte studenou vodou.Pleť bude hydratovaná a zářivá.

    Jak jsou banánové slupky užitečné pro rostliny – zahradnický lifehack

    Někdy banány extrémně rychle přezrají a měkké plody se ne vždy snědí.Většina z nás obvykle přemýšlí, co s přezrálými banány udělat.Lze je však využít i jinak, například jako pomoc při dozrávání jiného ovoce a zeleniny.

    Faktem je, že přezrálé banány uvolňují plyn etylen.Ten urychluje dozrávání ovoce a zeleniny.Pokud tedy máte doma nezralé avokádo, rajče nebo jablko, položte vedle něj přezrálý banán.Urychlí to proces zrání.

    Banán zachraňuje rostliny – recepty na krmení

    Pokojové rostliny milují banány, zejména jejich slupky.Mnozí z nás si ani neuvědomují, jak užitečné jsou banánové slupky pro rostliny.Obsahují totiž velké množství draslíku, který je nezbytný pro zdravý růst mnoha pokojových rostlin.Kromě toho může slupka dodat listům lesk.

    Pokojové rostliny můžete hnojit banánovými slupkami dvěma způsoby:

  • Slupky usušte, rozemelte v mixéru a přidejte je v době výsadby jako suché hnojivo.
  • Z čerstvé banánové slupky a vody připravíme pyré, které použijeme jako tekuté hnojivo při luskování rostlin.
  • První typ vrchního hnojení lze bez obav kombinovat s druhým.

    Jaké rostliny lze hnojit banánovými slupkami – možnosti

    Nedostatek draslíku často vede ke zničení rostliny, takže hnojení banánů může sloužit jako dobré preventivní opatření.Budete se divit, ale odpověď na otázku, čím lze banány hnojit, je jednoduchá – hnojení banánů je vhodné téměř pro všechny rostliny.

    Banánové hnojivo milují zejména begonie a cyklámeny.Banánovým nálevem se doporučuje zalévat také fialky.Pro zvýšení účinku můžete přidat trochu zeleného čaje.

    Kromě toho se banánové slupky, přezrálé nebo zkažené ovoce často přidávají při výsadbě zahradních růží, rajčat, kapradin a dalších rostlin na vašem zahradním pozemku.Mimochodem, toto je dobrý lafac pro ty, kteří hledají, co dělat se zkaženými banány.Snadno se z nich stane výživné hnojivo.

    Banánovými slupkami můžete potírat i okrasné rostliny, zejména ty s velkými listy, které jsou matné a opylují.Banánové slupky jim vrátí lesk.

    Jak využít banány při pečení – recept

    Banán se samozřejmě nejčastěji používá při pečení, i když hostitelky ho nemají příliš v lásce pro jeho rychlé zčernání.Tomu lze předejít zapamatováním si jediného muškátu.Banán bude mít vždy přirozenou barvu, pokud ho lehce pokapeme citronovou šťávou.Dojde k reakci, která zastaví proces černání ovoce.

    Za 5 minut si z banánu snadno připravíte chutnou snídani – palačinky.Budeme potřebovat: 1:

  • pšeničnou mouku – 200 g.
  • kvásek – 12 g.
  • cukr – 25 g.
  • vejce – 2 ks
  • mléko – 240 ml.
  • máslo – 60 g.
  • sůl podle chuti.
  • banán – 2 ks
  • citronová šťáva podle chuti.
  • V míse smíchejte sůl, cukr, vejce a mléko a postupně přidávejte mouku, kterou jste předtím smíchali s práškem do pečiva.V poslední fázi přidejte do těsta máslo.

    Odděleně připravíme rozmačkaný banán, přidáme trochu citronové šťávy.

    Na rozehřátou pánev rozdělíme porce těsta, přidáme banánovou náplň a přikryjeme ještě trochou těsta.Upečeme z obou stran a ochutíme marmeládou, medem nebo polevou.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments