HomeZahradničeníHnojení rajčat po sklizni: tajemství velké úrody

Hnojení rajčat po sklizni: tajemství velké úrody

Každý zahrádkář se alespoň jednou v životě setkal se situací, kdy kultura nepřináší úrodu, i když jsou dodržována všechna zjevná i nevyslovená pravidla.

Bohužel se to stává.Zvláště často se takové neštěstí vyskytuje u sazenic rajčat.I rostliny pěstované ve skleníku nebo na parapetu mohou náhle onemocnět, pokrýt se podivnými skvrnami, odmítnout kvést nebo shodit již vytvořený vaječník.Co se týče sklizně, i na rajčatech, která se již vytvořila, ale ještě nedozrála, se mohou objevit skvrny, které okamžitě způsobí, že plody nebudou jedlé.

Proto je mnoho zelinářů velmi opatrných při hnojení této plodiny.

  • Co je třeba udělat po sklizni rajčat.
  • První krmení – jak ho správně provést.
  • Kdy je čas začít s přihnojováním.
  • Nejúčinnější způsob vrchního oblékání.
  • Hnojení rajčat bez chemikálií.
  • Dříve jsme psali o tom, jak vysévat petržel, a dnes si povíme, čím je lepší krmit rajčata po sklizni.

    Co je třeba udělat po sklizni rajčat

    Pěstování je vyklíčení rostlin ze společného květináče.Pokud tento postup provádí zkušený zahradník, je pro sazenice obvykle zcela bezbolestný.Pokud však rostliny vyrostly příliš hustě a kořenový systém nebo stonky se během růstu propletly, může být vyčesávání velmi traumatizující.

    V takovém případě je třeba postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k poškození rostliny.

    Ihned po výsadbě sazenic je třeba rajčata vydatně zalévat.V prvním týdnu po sklizni bude třeba rajčata zalévat každý druhý den.

    Čím krmit rajčata pro růst / foto ua.depositphotos.com.

    První krmení – jak ho správně provádět

    Pokud hovoříme o tom, čím poprvé krmit rajčata, je lepší použít draselná hnojiva.Mají na rostlinu spíše mírný účinek, pomáhají jí zesílit a hlavně – sazenice, které takové hnojivo dostaly, jsou odolnější vůči chorobám.

    Kdy je čas začít s přihnojováním

    Pokud se teprve učíte obdělávat půdu a zatím nevíte, kdy máte sazenice rajčat po sklizni přikrmovat, pamatujte na několik jednoduchých pravidel.

    Je čas přikrmovat:

  • pokud se na stonku po sklizni objeví 2-3 nové listy.
  • Každých 10 dní po prvním krmení.
  • Týden před výsadbou do volné půdy nebo do skleníku.
  • Při volbě dne, kdy po vyzvednutí sazenice rajčat přikrmovat, se předem seznamte s předpovědí počasí.Pokud předpověď počasí slibuje na tento den déšť, rostlinu nehnojte.I v případě, že jsou rajčata vysazena ve skleníku, nikoli ve volné půdě, je lepší první hnojení o několik dní odložit a počkat na mírnější počasí.

    Nejúčinnější způsob hnojení

    Pokud nevíte, čím rajčata po sklizni krmit, vycházejte z toho, že tato kultura má ráda dusík, draslík, fluor a fosfor.

    Nejjednodušší a nejspolehlivější je koupit hnojivo v zahradnictví.Může to být roztok draslíku, superfosfát, dusičnan draselný, dusičnan draselný, močovina nebo jiný speciální přípravek, který je vhodný pro rajčata.

    Čím poprvé krmit rajčata / foto ua.depositphotos.com.

    Hnojení rajčat bez chemických látek

    Pokud mluvíme o tom, jak správně krmit rajčata improvizovanými prostředky, nejlepší možností je popel.Tato metoda je dobrá, protože dřevěné uhlí je výborný absorbent a ochrání sazenice před škůdci.

    Zalijte 300 g popela 10 litry vroucí vody.Roztok nechte vychladnout na pokojovou teplotu.Před zaléváním směs důkladně protřepejte.

    Pokud hovoříme o tom, čím rajčata krmit pro růst, je v tomto případě lepší použít kravský hnůj v poměru 0,5:10. V případě, že rajčata rostou, je vhodné použít hnojivo z hnoje.Na 500 gramů hnoje je třeba vzít 10 litrů vody.Roztok promíchejte, nechte 2-3 hodiny působit a zalijte sazenice.

    Pro výživu rajčat se také výborně hodí slepičí hnůj, humus a kompost.Buďte však opatrní, protože při porušení dávkování těchto prostředků může dojít k popálení rostliny.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments