HomeTipyČokoláda nebo kysané zelí: co může být lepšího k občerstvení brandy

Čokoláda nebo kysané zelí: co může být lepšího k občerstvení brandy

Koňak je oblíbený ušlechtilý nápoj s mnoha odstíny chuti a vůně.Není přijatelné ho svačit – mnoho lidí ho považuje za mauveton, a pokud ho svačíte, tak ne všechno popořadě – existují produkty, které se s ním absolutně nekombinují, ničí chuť a některé z nich mohou poškodit vaše zdraví.Pochopme, jak správně pít koňak a s čím tento nápoj svačit.

Jakým způsobem správně svačit koňak

Takové stařené nápoje, jako je koňak, by se měly pít jako digestiv, tedy po jídle.Měl by se pít pomalu, vychutnávat si chuť a vůni, ne vždy se zákuskem.Ale svačit můžete také, a pokud pijete koňak během hostiny, dokonce ho potřebujete.Pravda, ne u všech výrobků.

Pokud hovoříme o užitečných a škodlivých svačinách pro pálenku, první z nich by měla obsahovat bílkoviny, tuky a vitamíny, které zmírňují účinky alkoholu a zabraňují jeho prudkému zvýšení v krvi.

Škodlivé svačiny naopak – mohou zvýšit riziko kocoviny a zpomalit vstřebávání alkoholu, což znamená, že se také pomaleji vylučuje.Také nesprávné svačiny mohou způsobit podráždění žaludku a také zhoršit kocovinu.

Jaký je tedy nejlepší způsob svačiny na brandy:

  • Tvrdé sýry zrajících odrůd.
  • Jedna z nejoblíbenějších pochutin.Zkuste svůj nápoj kombinovat se sýry brie, cheddar, gorgonzola – jejich bohatá chuť otevře a doplní chuť alkoholu.Sýry navíc vyrovnávají intenzitu nápoje a obsahují různé vitaminy a minerály, například jsou bohaté na vápník.

  • Ořechy: Ořechy jsou vhodné k přípravě sýrů, které se používají k výrobě sýrů, např.
  • Jako svačinu ke koňaku můžete nabídnout vlašské ořechy, mandle nebo lískové oříšky.Podtrhnou chuť koňaku a jsou také bohaté na vitamíny a minerály.S ořechy byste se však neměli nechat unést – ve velkém množství jsou škodlivé.

  • Hořká čokoláda.
  • Poměrně oblíbená pochutina na brandy.Jde jen o to, aby čokoláda byla hořká, nikoliv sladká.Kousek hořké čokolády doplňuje koňakové koření a je také bohatý na antioxidanty, prospívá kardiovaskulárnímu systému a pomáhá zlepšovat náladu.

    Kromě výše uvedeného jsou jako svačinky ke koňaku vhodné také kaviár a mořské plody, olivy, bobulovité ovoce (hrozny, jahody, třešně) a ovoce a libové maso.

    Co by se nemělo míchat s koňakem a co je lepší nesvačit

    Jak správně mlsat koňak / koláž UNIAN, foto ua.depositphotos.com.

    ‚A co citron,‘ ptáte se, ‚je možné koňak s citronem zakousnout?‘.

    Je pravda, že citron se nejčastěji podává jako aperitiv, ale ten (stejně jako pomeranč a další světlé citrusové plody) může při interakci s alkoholem vytvářet nežádoucí chuťové kombinace a přebíjet chuť nápoje.

    Co dalšího je lepší ke koňaku nepodávat:

  • rychlé občerstvení, tučné a smažené maso (vepřové, kachní, skopové) – jsou škodlivé pro trávicí systém a vytvářejí další zátěž pro játra;
  • kořeněná jídla – výrazné koření ruší nuance nápojů a narušuje chuť, stejně jako dráždivě působí na trávicí trakt.
  • Dorty, čokoládové tyčinky (sladká čokoláda) – špatně ovlivňují slinivku a vedou k rychlé intoxikaci.
  • čerstvá rajčata, saláty s nimi – v kombinaci s koňakem mohou vyvolat nadýmání, zažívací potíže, k nápoji není vhodné kysané zelí a okurky.
  • Koňak by se neměl zapíjet džusy a sodou – nejenže blokují chuť alkoholu, ale vedou také k rychlé intoxikaci.Totéž platí i pro koktejl z koňaku a koly, který se v poslední době ujal i u nás.Tato kombinace je pro organismus mimořádně škodlivá a jejím hlavním účelem je opít se, protože s kolou se koňak snáze konzumuje a můžete ho vypít více.Kvůli sycené cole proniká koňak rychleji do krevního oběhu, což vede k intoxikaci, navíc takový koktejl obsahuje spoustu sacharidů a kalorií, což se podepisuje na nadváze.Pokud tedy nevíte, co si dát k svačině koňaku s kolou, odpovídáme – je lepší ho nepít vůbec.

    Již dříve jsme podrobně popsali, co si nedopřát k alkoholu – například vodku, víno a šampaňské.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments