HomeTipyCo se smaží jako první: cibule nebo mrkev

Co se smaží jako první: cibule nebo mrkev

Cibule a mrkev jsou nejčastějšími přísadami téměř všech teplých jídel.Smažení zeleniny zabere jen málo času, ale vyžaduje velkou zručnost.Co smažit jako první – cibuli nebo mrkev? Přečtěte si v tipech UNIANu.

Na co smažit cibuli a mrkev

Zaprvé, smažení obohatí každou potravinu o jemnou chuť.I když se vám pokrm povedl ‚nic moc‘ – cibule ho nasytí karamelovou chutí a mrkev mu dodá pikantnost.To znamená, že pod pečínkou můžete skrýt své kulinářské chyby.

Za druhé, cibule a mrkev se smaží, aby zvýraznily například chuť masa nebo brambor.Za třetí to prostě na talíři vypadá krásně.A mrkev dodá polévce hustou oranžovou barvu.

Co osmažit jako první, cibuli a mrkev?

Zde se názory kuchařů liší.Někteří nejprve vaří cibuli: 4-5 minut na středním plameni za stálého míchání a podle chuti přidávají další zeleninu včetně mrkve.

V tomto receptu však existují nuance: například vaření cibule spolu s ostatní zeleninou uvolňuje páru.Pokud máte malou pánev a cibuli opékáte pod pokličkou, hrozí, že cibule skončí měkká a vlhká.

Pára z vaření je důležitým důvodem, proč se cibule smaží jako první nebo proč by se cibule a mrkev neměly smažit společně.Pokud však máte dostatek místa pro mrkev a další zeleninu a můžete zabránit vzniku páry, smažte je společně s cibulí.

Zkušení kuchaři oddělují mrkev a cibuli a nejprve smaží cibuli (aby byla křupavá a zlatavá) a pak mrkev; ta totiž vylučuje šťávy a ty cibuli škodí.

Smažená mrkev a cibule se přidávají do hlavního jídla v poslední fázi vaření.

Mnoho lidí se také ptá, proč se nejprve smaží cibule a až potom maso.Odpověď je stejná – protože maso vlivem vysoké teploty uvolňuje velké množství šťáv a ty cibuli kazí a změkčují.Výsledkem je, že místo smažené cibule dostanete cibuli dušenou.

Nejlepší však je, když maso a cibuli smažíte v oddělených nádobách.

Obecně kuchaři radí, abyste se nezabývali časem, ale soustředili se na vůni a vzhled.Pokud cibule začne příjemně vonět, okamžitě ji sundejte z plotny.

Smažení cibule trvá různým hostitelům různou dobu – od 1 do 3 minut, podle toho, jak byla pánev zahřátá.

Jak dlouho se restuje mrkev? Pražení mrkve trvá asi 5 až 6 minut vzhledem k předehřáté varné desce.Mrkev můžete také osmažit na oleji z cibule.

Aby pečeně příliš nezkaramelizovala (nezesládla) nebo nezhořkla, vždy sledujte oheň a míchejte ji.

Martin Černohorský
Martin Černohorský
Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments