HomeTipyCo dělat, když se vám nepropeče vrchní část placiček: osvědčené fígle

Co dělat, když se vám nepropeče vrchní část placiček: osvědčené fígle

Voňavé domácí pečení vždy zvedne náladu a potěší domácnost.Někdy se však hospodyňky potýkají s problémy: trouba nepeče dobře zespodu nebo pečivo v plynové troubě vysychá.Všechny tyto problémy lze vyřešit, v tom vám pomůže obyčejná sůl.

V tomto článku se dozvíte, proč sůl na sporák sypat a co dělat, aby se koláče v troubě nepřipalovaly.Také vám UNIAN prozradí, jak může obyčejná cihla v troubě zachránit pečivo před vysušením.

  • K čemu potřebujete sůl v troubě.
  • Jak používat sůl pro lepší výkon trouby.
  • K čemu potřebujete cihlu v plynovém sporáku.
  • K čemu je potřeba sůl v troubě

    Zkušené hospodyňky vědí, že pokud nasypete sůl na dno trouby, nikdy nebudou s pečením žádné problémy.Jednoduchá sůl dokáže ‚zkrotit‘ i tu nejhorší plynovou troubu.Pokud nevíte, co dělat, když trouba hoří, nebo proč jedna strana trouby hoří, sůl vám může pomoci.

    Jde o to, že sůl pomáhá rovnoměrnému šíření tepla v troubě.Když se trouba zahřeje, sůl ‚absorbuje‘ teplo a okamžitě ho začne uvolňovat, takže pečivo nevysychá a nepřipaluje se.

    Jak používat sůl pro lepší výkon trouby

    Pokud nevíte, co dělat, když vám hoří trouba, vezměte dva balíčky hrubé soli a nasypte je na starý nebo nepotřebný plech.Tento plech můžete umístit na nejvyšší úroveň trouby nebo na její dno.

    Pokud se vršky buchet a koláčů v troubě nepropečou, umístěte plech se solí na vyšší úroveň.Pokud se v troubě připaluje jedna strana, umístěte plech se solí na dno.Aby se chléb upekl rovnoměrně a ‚neroztekl‘, lze formu položit přímo na plech se solí.Když sůl zežloutne – není třeba ji vyhazovat, bude stále ‚fungovat‘.

    K čemu potřebujete cihlu v plynovém sporáku

    Cihla v troubě je účinný a léty prověřený nástroj pro rovnoměrný ohřev pečiva.Často se stává, že když se plynový sporák používá již mnoho let, trouba začne péct výrobky z těsta a jiné pokrmy nerovnoměrně.

    Abyste ‚zachránili‘ pečivo před spálením, budete potřebovat žáruvzdornou cihlu.Měla by být umístěna v troubě.Při zahřívání cihla absorbuje část tepla a pak ho postupně odevzdá.Jinými slovy, jednoduchá cihla slouží jako ‚akumulátor tepla‘.Teplota v troubě bude rovnoměrně rozložena, takže koláče a buchty budou hnědé, chutné a dokonale propečené.Někdy se cihly ‚opotřebují‘ a začnou se rozpadat.V takovém případě se vyplatí starou cihlu jednoduše vyměnit za novou.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments