HomeZahradničeníCo dělat, když rajčata tloustnou: urychleně jednejte

Co dělat, když rajčata tloustnou: urychleně jednejte

Rajčata stojí pěkně zelená a každý den rostou do výšky a tloustnou, ale nevidíte na nich žádné plody.Zdá se vám to povědomé? Je to tak – tlustá rajčata.Pokud jejich péči včas nenapravíte, bude úroda mizivá.Co dělat, aby rajčata netloustla – prozradíme vám v materiálu.

  • Jak vypadají tlustá rajčata.
  • Proč rajčata tloustnou.
  • Co dělat, aby rajčata netloustla.
  • Jak zabránit rajčatům v obezitě.
  • Jak vypadají obézní rajčata

    Zdravé a neobvykle krásně vypadající keře bez plodů jsou rajčata, která jsou tlustá.Jejich rozlišení od normálních je podle vzhledu jednoduché:

  • Silné a dlouhé stonky.
  • Velké tmavě zelené listy.
  • mnoho nevlastních dětí.
  • kudrnatý vršek.
  • Bledé kvítky a rozpadající se poupata.
  • Mnoho štětin, ale téměř žádné plody.
  • Drobné plody.
  • Rajčata jsou většinou tlustá ve skleníku, ale občas jsou i na záhoně.

    Proč rajčata tloustnou

    Existuje několik důvodů, proč rajčata ve skleníku tloustnou:

  • Jsou hustě osázená.
  • Rajčata nemají ráda stín, a pokud jsou vysazena velmi hustě a nedostává se jim slunečního světla, rostliny začnou růst zelenou hmotou, aby nahradily nedostatek světla.To se projeví na výnosu.

  • Nevhodná teplota.
  • Optimální teplota pro rajčata je +22-24 °C přes den a +16-18 °C v noci.Pokud je rajčatům chladno, např. teploty nižší než +10 °C, zrání pylu se zastaví.A v důsledku toho se rajčata neopylují.Pokud je velmi teplo – nad +30 °C, květy (a vaječníky) opadávají.

  • Hodně hnojiva.
  • Pokud je v půdě hodně dusíku, zelená hmota rajčat se bude vyvíjet intenzivně, ale květů a poupat bude málo.Jednou z příčin tloušťky je také málo oxidu uhličitého ve vzduchu.

  • Příliš časté zalévání.
  • Rajčata nemají ráda, když je příliš vlhko – v takovém případě sice rostou hezky, ale potlačuje to plodnost.Časté zalévání také oslabuje kořeny rostlin – nemusí hledat vláhu v hloubce.

    Co dělat, aby rajčata netloustla

    Nejdříve je třeba upravit jejich péči:

  • při výsadbě rajčat dodržujte potřebnou vzdálenost, a pokud je stále málo světla, je třeba umýt okna ve skleníku nebo otřít fólii.
  • Pokud nejsou vaječníky, protože je venku zima (a skleník není vytápěný) – je třeba počkat, až se oteplí;
  • dbejte na to, aby ve skleníku nebyl stagnující vzduch – větrejte a nechte ho otevřený i v noci, pokud je teplé počasí, nebo nechte okna otevřená i jindy.
  • do skleníku umístěte nádobu, ve které budete trávu trávit jako hnojivo – bude se z ní uvolňovat oxid uhličitý, který je pro rajčata nezbytný.
  • Omezte zalévání – klidně můžete týden nezalévat, aby byla půda suchá do hloubky 5 cm.
  • Pak zalévejte zřídka, ale dobře: na hlinité půdě – jednou týdně, na písčité půdě – jednou za 5 dní.Pod každý keř je třeba nalít 15 litrů vody, ale pouze pod kořeny.Optimální teplota vody je +20 °C.

    Tip: zkuste půdu mulčovat senem nebo slámou, pak si půda déle udrží vláhu a vy budete muset zalévat méně často.

    Již dříve jsme si řekli, jak rajčata často a správně zalévat, abyste získali bohatou úrodu.

    Co dělat, když jsou rajčata přetížená dusíkem – jednoduše přestaňte rajčata krmit drůbežím hnojem, kravským hnojem, kompostem, bylinnými výluhy, ale i močůvkou, hnojem a solí.

    Rajčata na zeleninové zahradě jsou méně často tlustá než ve skleníku, ale pokud se to stane, je to ze stejných důvodů.

    Jak zabránit obezitě rostlin rajčat

    U rajčat, která jsou obézní, je třeba provést následující kroky:

  • Odstraňte nebo odřízněte spodní listy a odřízněte polovinu tučných listů.
  • V červenci až srpnu zaštípněte vrchol – tím zastavíte růst rostliny.
  • odstraňte nevlastní děti.
  • Přihnojujte fosforečnanovým hnojivem – například monofosforečnanem draselným v množství 1 polévková lžíce.na 10 litrů vody.
  • pokud se rajčata nemohou opylovat sama kvůli vlhkosti, proveďte ruční opylení – keře jemně protřepejte, aby se pyl promíchal; lépe to udělejte ráno.
  • Existuje ještě jedna metoda, která funguje proti mastnotě, i když je riskantní – je třeba jemně vytáhnout keřík nahoru, aby se vytrhly malé kořínky.Tímto způsobem se dusík asimiluje pomaleji a kořeny se brzy vzpamatují.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments