HomeZahradničeníCo dát do jamky při výsadbě rajčat: 3 ingredience, které má každá...

Co dát do jamky při výsadbě rajčat: 3 ingredience, které má každá domácnost

Výsadba rajčat ve volné půdě nebo ve skleníku nevyžaduje žádné zvláštní starosti.Pokud se vám podařilo vypěstovat zdravé sazenice, máte napůl hotovo.Nyní je důležité, aby sazenice zakořenily – za tímto účelem před výsadbou pohnojte půdu a při výsadbě rajčat přidejte hnojivo také do jamek.Poradíme vám, co a jak udělat.

Čím hnojit půdu před výsadbou rajčat

Záhony s rajčaty lze připravovat od podzimu, v závislosti na půdě, rašelinou (pokud je půda těžká) nebo dolomitovou moučkou (pokud je kyselá) v množství 350 g na 1 m2.Proveďte výkop s humusem nebo kmínek (3 kg na 1 m2).).Pokud jste však nestihli hnojit na podzim, nevadí – můžete to udělat na jaře.Na tento záhon můžete týden před výsadbou sazenic nalít infuzi drůbežího hnoje (v poměru 1:20) – 0,5 litru infuze na každou rostlinu.Nebo existuje druhá možnost – 20 dní před výsadbou přivézt na záhon 300 g kostní moučky na 1 m2.

Den před výsadbou sazenic půdy na lůžku nebude zbytečné dezinfikovat: nalít slabý roztok manganu nebo infuze cibulových slupek (0,5 kbelíky slupek nalít vroucí vodu a trvat 48 hodin).

Co dát do jámy při výsadbě rajčat

Zkušení zelináři radí při výsadbě sazenic dát do každé jamky jednoduchou sadu ‚ingrediencí‘:

  • 1 hrst popela (zdroj draslíku).
  • 1 hrst drcených vaječných skořápek (zdroj vápníku).
  • 1 hrst cibulových slupek – odpuzují škůdce.
  • Do jamky nalijte trochu vody a zasaďte rajčata.Takové krmení postačí alespoň na dva týdny, aby rajčata vydržela stres po ‚stěhování‘ a zakořenila na novém místě.

    Dříve jsme vám řekli, co dát do jámy při výsadbě okurek – jednoduchý recept na přírodní hnojivo.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments