HomeZahradničeníCo dát do jamky při sázení paprik: recepty bez 'chemie' z babiččina...

Co dát do jamky při sázení paprik: recepty bez ‚chemie‘ z babiččina zápisníku

Papriky milují hnojení a zalévání, takže pokud při výsadbě sazenic dáte do jamky něco ‚jedlého‘, určitě se vám odvděčí úrodou.Pochopme, co má zelenina ráda a co dát do jamky při výsadbě paprik (nebo hořkých paprik) – několik lidových receptů.

Co mají rády papriky při výsadbě

Pro papriky je důležité vybrat správnou půdu – skvělé je místo na hlinité nebo písčitohlinité půdě, kam dopadá teplé slunce.

Půdu bude třeba pohnojit: od podzimu se do ní přidává kompost (1 kbelík) a kostní moučka (300 g) – toto množství vychází na 1 m2.Na jaře můžete přinést humus (1 kbelík) a popel (1 šálek) – také v množství na 1 m2.

Co dát do jamky pepře při výsadbě

Mnoho zahrádkářů se při přemýšlení o tom, jaké hnojivo použít při výsadbě paprik, často zastaví u domácího hnojiva, které si mohou připravit sami.Existuje několik lidových receptů, které se osvědčily.

Co tedy dát do jamky při výsadbě sazenic paprik:

  • roztok kravince – 0,5 litru hnojiva na 1 kbelík vody, 1 litr tohoto roztoku se nalije do jamky, pak je třeba přidat ještě humus a zeminu (po 400 g).
  • Popel (1 hrst) a kostní moučka (2 polévkové lžíce.Litrů), k nim je také třeba přidat kompost a zahradní zeminu, stejně jako v první verzi.
  • Popel, cibulové slupky a vaječné skořápky – po hrsti, stejnou směs lze přidat do jamek pro sazenice rajčat.
  • Mimochodem, existuje ještě jeden univerzální recept na to, co dát do studny při výsadbě rajčat a paprik, ale i okurek – jsou to kousky banánové slupky.Je bohatá na draslík, fosfor a vápník.Banánovou slupku je třeba rozdrtit a přidat při výsadbě.

    Sazenice papriky je třeba během sezony 2-4krát přihnojit.Po výsadbě je zalijte v množství 0,5 litru vody pod každý keřík a přikryjte spunbondem – aby se sazenice přizpůsobily teplotnímu rozdílu.

    Dříve jsme si řekli, co při výsadbě ředkviček dávat do jamky pro lepší úrodu a co naopak nepřidávat.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments