HomeTipyChyby v mouce: co dělat a jak se jich zbavit

Chyby v mouce: co dělat a jak se jich zbavit

Téměř každá hospodyňka má doma mouku na pečení.Mohou se do ní však dostat brouci, což by bylo dost nepříjemné.Co dělat, pokud se brouci v mouce přece jen objevili, a jak se jich zbavit – to nám prozradí materiál.

  • Proč se brouci v mouce vyskytují – jednoduché vysvětlení.
  • Brouci v mouce – lze ji použít.
  • Brouci v mouce – jak se jich zbavit.
  • Již dříve jsme psali, jak skladovat mouku, aby se do ní nedostali škůdci.

    Proč se v mouce množí brouci – jednoduché vysvětlení

    Pokud v mouce nebo v jakýchkoli obilovinách najdete dospělé brouky nebo můry, je pravděpodobné, že jejich vajíčka byla v potravině již v době nákupu.Brouci zde začínají žít z důvodu elementárního nedodržování jednoduchých pravidel skladování nebo přepravy potravin a jejich balení.

    Brouci v mouce – lze ji použít?

    Pokud jste našli ‚překvapení‘ v podobě hmyzu v mouce, logicky se nabízí důležitá otázka, zda jsou brouci v mouce pro člověka nebezpeční.Odpověď je jednoduchá a zcela jednoznačná: tento hmyz požírá a kazí zásoby potravin v domácnosti.

    V souladu s tím mohou produkty jejich životní činnosti, které následně zůstávají v mouce, při příjmu lidským organismem během konzumace potravin vyvolat různé gastrointestinální poruchy a těžké alergické reakce.To znamená, že pokud se v mouce objeví brouci, zda ji můžete jíst tak, jak je, rozhodně ne, pokud s ní za určitých podmínek neuděláte určité věci.

    Brouci v mouce – jak se jich zbavit

    Poradíme vám, co dělat, když jsou v mouce brouci.Nejprve je nutné posoudit míru ‚poražení‘ výrobku hmyzem: pokud je v mouce velké množství brouků, pak se v tomto případě nedá nic dělat a bude nutné ji vyhodit.Konzumace takového výrobku se nedoporučuje.V opačném případě, pokud je brouků málo, existuje dobrý způsob, jak mouku od hmyzu očistit.Mouku se můžete pokusit ‚zachránit‘ na vlastní nebezpečí:

  • ‚Napadenou‘ mouku musíte očistit od všech dospělých brouků.
  • Poté je třeba výrobek důkladně prosít a ručně vybrat.
  • Důležité je provést teplotní úpravu mouky: můžete ji na několik dní zmrazit v mrazáku nebo ohřát v troubě (stačí půl hodiny při teplotě asi 50 stupňů).
  • Aby se zabránilo opětovnému výskytu brouků ve výrobcích po ošetření, měly by být skladovány ve vzduchotěsných skleněných, plastových nebo plechových nádobách.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments