HomeZahradničeníBude bujně kvést: lifehacks, jak pěstovat krásné muškáty

Bude bujně kvést: lifehacks, jak pěstovat krásné muškáty

Každá žena se chce obklopovat květinami – nejen v kyticích, ale i v květináčích a na záhoně.Muškáty jsou považovány za jednu z nejkrásnějších rostlin a nejsou nejnáročnější na pěstování.UNIAN zjistil, jak pěstovat muškáty na balkoně.

Jak pěstovat muškáty z řízků

Tato metoda vám bude vyhovovat, pokud již máte rostlinu, ze které můžete řízky odřezávat.Tato metoda je vhodná, když nevíte, jak rychle vypěstovat muškáty doma.Návod je následující:

  • Počkejte do jara a odřízněte řízky dlouhé 5-7 cm.
  • Dbejte na to, aby na každém z nich byly 2-3 listy.
  • Na naříznutá místa nasypte dřevěné uhlí rozdrcené na drobky.
  • Řízky nechte 24 hodin na vzduchu.
  • Poté je zasaďte do volné půdy nebo říčního písku.
  • Je pozoruhodné, že tyto výsadby není třeba přikrývat fólií – stačí udržovat teplotu 20-22 °C a pravidelně zvlhčovat půdu, aby nedošlo k přemokření a zalití stonků a listů.Když řízky zesílí, lze je přesadit do samostatných květináčů.

    Jak pěstovat muškáty ze semen v domácích podmínkách

    Pokud nemáte květinu, ze které byste si mohli řízky uříznout, kupte si v každém zahradnictví semena.Muškáty se mimochodem týkají sadebního materiálu s vynikající klíčivostí, takže i začátečník bude schopen vypěstovat bujnou květinu.

    Pro výsadbu muškátů si vezměte substrát, ve kterém bude říční písek, rašelina a drny v poměru 1:1:2. V případě, že se jedná o muškáty, použijte substrát, ve kterém bude rašelina, rašelina a rašeliník.Zkypřete jej, vydatně zalijte a semena rozprostřete po povrchu půdy.Vrchní část pokryjte 2-3 cm vrstvou stejné zeminy.Výsadbu zakryjte fólií nebo víkem a skladujte při teplotě 20-22 stupňů.Semena by se měla zalévat rozprašovačem a fólie by se měla pravidelně odstraňovat, aby mohly sazenice vyvětrat.

    Po 1,5 až 2 měsících se na stoncích objeví listy – to je znamení, že muškáty lze sklízet a přesazovat do jednotlivých kelímků.Když má květina dvakrát tolik listů, můžete je zaštípnout, abyste si v budoucnu zajistili bujnější kvetení.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments