HomeTipyBez mušek a zápachu: osvědčený způsob sušení ryb v zimě v bytě

Bez mušek a zápachu: osvědčený způsob sušení ryb v zimě v bytě

Čerstvě ulovené nebo zakoupené ryby lze sušit, což vám poskytne chutnou svačinu.Zvládne to i začátečník, pokud si najde správný návod a správně ho dodrží.UNIAN zjistil, jak sušit velké ryby nebo menší ryby.

  • Jak připravit ryby k sušení – důležité fáze.
  • Jak sušit ryby v bytě v zimě a na podzim – možnosti.
  • Jak sušit ryby v troubě – tipy.
  • Dříve jsme hovořili o tom, jak skladovat ryby v chladničce a mimo ni.

    Jak připravit ryby k sušení – důležité kroky

    Než začnete ryby sušit, je třeba provést přípravné postupy – nasolení a namočení produktu a následné sušení.Solení je proces, který má své nuance:

  • Používejte pouze hrubou sůl.
  • nezapomeňte vyndat vnitřek.
  • Neodstraňujte šupiny.
  • Mnoho zručných lidí doporučuje solit pouze malé a středně velké ryby, ale pokud chcete jít proti systému, stojí za to pochopit, jak sušit velké ryby.K tomu je třeba provést řez podél páteře ryby od hlavy k ocasu, jinak výrobek skončí syrový.

    Je nutné vyjmout vnitřnosti – pokud to neuděláte, budou hořké.Kromě toho se bez vnitřností ryba rychleji vysuší.Zároveň stojí za zvážení důležitá věc – hlava a ocas by se neměly odstraňovat, stejně jako šupiny.

    Po vyjmutí všech vnitřností je třeba rybu omýt pod vodou a položit na papírovou utěrku – ta by měla absorbovat veškerou vlhkost.Dále – na dno misky nasypte sůl, rybu položte do první vrstvy.Pak střídejte sůl a ryby, dokud neskončí druhá, ale každá další vrstva ryb by měla být položena kolmo k první.

    Užitečná rada: abyste pochopili, jak sušit ryby – zbavit se mušek, musíte výrobek postříkat octem.Jeho vůně se hmyzu nelíbí – ryby pro ně přestanou být atraktivní.

    Poslední fází přípravy je instalace utlačení.Na rybu můžete položit velký talíř, na něj sklenici naplněnou vodou.V této podobě vložte rybu na 3 dny do lednice a vyčkejte.

    Po nasolení je třeba rybu namočit.Za tímto účelem vyjměte misku z lednice, omyjte ji pod tekoucí vodou, vložte ji do jiné misky, znovu zalijte vodou a nechte ji 3 hodiny, přičemž během této doby 2-3krát vyměňte vodu.Jedná se o přibližnou dobu – orientujte se podle samotné ryby, na konci namáčení jí začnou vyskakovat ocásky.

    Jak sušit ryby v bytě v zimě a na podzim – možnosti

    V chladném období je lepší sušit ryby ve vaně nebo na teplém balkoně.Pokud se rozhodnete pro druhou možnost, dbejte na to, aby teplota v místnosti neklesla pod 0 °C, proto je lepší umístit na balkon topení a v žádném případě nedovolit, aby ryby omrzly.

    Princip sušení ryb ve vaně nebo na balkoně je jednoduchý – musíte natáhnout provaz, do břicha ryby vložit párátka, aby se otevřelo, a do hlavy nebo ocasu umístit háčky, za které rybu zavěsíte.Rybu můžete navíc přikrýt gázou, aby byla chráněna před prachem a nečistotami.

    Způsob zavěšení ryby je na vás:

  • za ocas – veškerá vlhkost se dostane do hlavy a ryba se rovnoměrně vysuší.
  • U hlavy – maso absorbuje veškerý tuk a ryba bude mít zvláštní chuť.
  • Doba sušení závisí na povětrnostních podmínkách.Při správné teplotě a pravidelné cirkulaci vzduchu (kterou zajišťuje ventilátor na balkoně) se ryby usuší za týden.Co se týče koupelny, bývá v ní vysoká vlhkost vzduchu, takže ryby schnou déle a navíc může být koupelna prosycena rybím zápachem.

    Jak sušit ryby v troubě – tipy

    Jako alternativu k balkonu můžete v zimě sušit ryby v elektrické sušičce nebo v troubě.Samozřejmě je tu nuance – specifické aroma se bude šířit po celé kuchyni, ale tato metoda je rychlejší než všechny ostatní.

    Odpověď na otázku, zda můžete sušit ryby v troubě, najdete zde:

  • Rybu očistěte od vnitřností, osolte ji a namočte.
  • Plech na pečení zakryjte fólií.
  • Položte na něj rybu a vložte ji do trouby vyhřáté na 40 °C.
  • Nechte dvířka otevřená a nechte ryby schnout – bude to trvat asi 6-7 hodin.Po tomto sušení bude ryba téměř hotová – stačí ji jen navléknout na šňůru a dodatečně usušit na čerstvém vzduchu nebo na balkoně.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments