HomeZahradničeníBabička radí: zalévejte tyto rostliny nejlevnějším pivem, které najdete

Babička radí: zalévejte tyto rostliny nejlevnějším pivem, které najdete

Hnojení zeleninové zahrádky pivem je dobrý babiččin lék.Je prověřený časem a nefunguje o nic hůř než složitá hnojiva.O tom, jaké rostliny lze pivem hnojit a jak na to, stejně jako o tom, co se nápojem zalévat nesmí – nám povězte v materiálu.

Jak užitečné je pivo pro rostliny

Pivo se používá jako hnojivo pro mnoho plodin.Posiluje imunitu a pomáhá nemocným a oslabeným rostlinám k uzdravení.Pivo obsahuje tyto užitečné látky:

  • Kvasinky.
  • Urychlují růst výhonků a kořenů, rostliny méně marodí, dávají dobrou úrodu a bohatě kvetou.Díky kvasinkám sazenice lépe snášejí pikýrování a zakořeňují na novém místě.

  • Sládek.
  • Bohatý na škrob, rostlinné bílkoviny a přírodní cukry, čímž vyživuje rostliny a urychluje jejich růst.Slad také podporuje růst mikroorganismů, které recyklují půdu a obohacují ji o dusík a draslík.

  • Chmelové šištice.
  • Obsahuje celý komplex užitečných látek – draslík, hořčík, železo, vápník, gumu, karoten, mangan, fosfor, selen, flavonoidy, vitaminy skupiny B.

    Jaké rostliny mají rády pivo

    Ujasněme si, co je dobré zalévat pivem a které rostliny ho nemají rády.Zalévání pivem se obecně používá téměř u všech zeleninových plodin, s výjimkou několika málo.

    Nemají rády pivo:

  • brambory,.
  • cibule,.
  • česnek,.
  • listový salát.
  • Pokud je zalijete pivem, ztratí své zdraví prospěšné vlastnosti a chuť.

    Jak krmit rostliny pivem

    Nejdříve je třeba pořídit správné pivo – bez barviv, konzervantů, umělých sladidel a aromat.Ideální je živé pivo.Pokud takové pivo nemáte, pořiďte si světlé a nealkoholické pivo vařené v obchodě.Mělo by obsahovat pouze chmel, slad, vodu a kvasnice.Doba trvanlivosti by neměla být delší než 10 dní.

    Ležácké pivo lze použít v čisté formě, nebo je možné ho naředit.

    Nejčastěji se pivo ředí vodou v poměru 1:10.Užívá se temperovaná, rozpuštěná nebo měkká studniční voda.

    Pokud chcete pivo používat v čisté podobě, měli byste ho otevřít, nalít do sklenice a nechat 12 hodin na chladném místě – aby se vypařily škodlivé sloučeniny.

    Zalévejte rostliny pod kořenem a snažte se, aby se nedostaly na listy.Předtím je zalijte obyčejnou vodou.Zředěného piva je třeba 500 ml na jednu rostlinu, neředěného piva stačí 100 ml na každou rostlinu.

    Krmení pivem by se nemělo používat příliš často, můžete si uškodit – stačí rostliny zalévat jednou za 2-3 týdny.

    Dříve jsme si řekli, co byste neměli hnojit kvasnicemi a proč.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments