HomeTipyAlternativy: čím nahradit máslo při pečení a v dalších pokrmech

Alternativy: čím nahradit máslo při pečení a v dalších pokrmech

‚Máslem kaši nezkazíš‘ – toto rčení zná každý Ukrajinec.Ve skutečnosti je máslo kouzelnou hůlkou, kterou lze vylepšit jakýkoli pokrm.Ale co dělat, když v průběhu vaření zjistíte, že v lednici není máslo? UNIAN zjistil, čím a jak ho lze nahradit.

  • Čím lze nahradit máslo v těstě – možnosti.
  • Čím nahradit máslo v bramborové kaši a těstovinách.
  • Jak nahradit máslo v pohankových a jiných kaších.
  • Jak nahradit máslo v chlebíčcích – lifehacks.
  • Dříve jsme hovořili o tom, jak zkontrolovat máslo na přirozenost.

    Čím lze nahradit máslo v těstě – možnosti

    Recepty na to či ono pečivo jsou zpravidla napsány z nějakého důvodu – kuchař ví, jaké produkty a v jakém množství jsou potřeba k dosažení požadované chuti a konzistence dezertu.Pokud se rozhodnete odchýlit od technologie, zkuste nahradit máslo:

  • Margarín – nejvíce se podobá máslu, nahrazujte v poměru 1:1.
  • Rostlinný olej – můžete použít i olivový, kokosový, kukuřičný nebo jiný v poměru 10:8 (na 100 g másla – 80 g náhražky).
  • Jogurt nebo zakysaná smetana – pokud máte k dispozici, použijte poloviční množství než másla.
  • Banány – lze je vzít na sladké pečení, ale měli byste být opatrní s cukrem a dát do něj o polovinu více banánů než do másla.
  • Jako náhradu másla lze použít také jablečné nebo dýňové pyré.Všimněte si, že výrobek musí být přírodní a měli byste ho dát o polovinu méně než másla.

    Jak nahradit máslo v bramborové kaši a těstovinách

    Bramborová kaše připravená s přídavkem másla je křehká a vzdušná.Pokud tento výrobek nemáte k dispozici, můžete zkusit přidat do brambor mléko, smetanu nebo zakysanou smetanu.Produkt přilévejte postupně a upravujte konzistenci kaše.Můžete také použít vejce, ale ne úplně, ale pouze žloutek – 1 ks bude stačit na 500 g brambor.

    Pro zlepšení chuti těstovin vezměte trochu margarínu nebo slunečnicového oleje.Případně můžete použít jakýkoli jiný olej, například olivový – jen to nepřehánějte s množstvím.

    Jak nahradit máslo v pohankových a jiných kaších

    Zde platí totéž co u bramborové kaše – máslo lze nahradit olivovým nebo slunečnicovým olejem.Mělo by se ho přilévat málo, jinak se mírná hořkost výrobku změní v katastrofální chybu.Pokud jste uvařili sladkou kaši, můžete ji ochutit smetanou – výrobek by měl být co nejtučnější.

    Čím nahradit máslo na sendviči – lifehacky

    Pokud si chcete udělat chutný sendvič, ale v lednici nemůžete najít máslo, můžete ho snadno nahradit smetanovým sýrem nebo měkkým tvarohem – oba výrobky mají jemnou a příjemnou strukturu a jsou v mnoha ohledech mnohem zdravější.Dobrou alternativou bude také humus – tato orientální pochutina se hodí k jakýmkoli ingrediencím na sendvič.Pokud je váš sendvič sladký, není nutné ho vůbec mazat máslem – lepší je zvolit ořechovou pastu nebo med.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments