HomeTipyAby nezčernaly: jak doma skladovat banány

Aby nezčernaly: jak doma skladovat banány

Banány patří k oblíbenému ovoci mnoha lidí, ale kde a jak je skladovat, aby ovoce zůstalo chutné a atraktivní, je velkou otázkou.UNIAN vám poradí, jak banány dlouhodobě skladovat a zabránit tomu, aby jim zčernala slupka.

Dříve jsme hovořili o tom, jak udržet rajčata čerstvá až do Nového roku.

Proč banány velmi rychle černají – záhada je vyřešena

Banány se obvykle sklízejí ještě zelené a dozrávají během přepravy.Kromě toho se ovoce ošetřuje různými chemickými látkami, aby se prodloužila jeho trvanlivost.Jak banán dozrává, jeho slupka stále více žloutne a pak se na ní začnou objevovat černé tečky.Právě tyto tečky signalizují, že ovoce je přezrálé, ale konečnou fází ‚připravenosti‘ banánu je, když je slupka zcela černá.

Zpočátku nemá změna barvy slupky na chuť banánu vliv, ale čím je banán zralejší, tím je větší pravděpodobnost, že se změní i struktura dužiny.Přezrálé banány chutnají zcela jinak než středně zralé banány – dužina takových plodů je příliš sladká a může být dokonce trochu cítit po kvasnicích.Odborníci na výživu doporučují banány před konzumací omýt pod vodou, aby se ze slupky smyly chemické látky, a černé banány by se neměly jíst vůbec.

Jak skladovat banány v chladničce – tipy

Banány se nedoporučuje skladovat v chladničce – při nízkých teplotách slupka rychleji tmavne.Pokud však nemáte možnost zakoupené ovoce ihned sníst a můžete ho ponechat pouze v chladicím prostoru, dodržujte podmínky skladování:

  • umístěte ovoce do dvířek, na prostřední polici nebo do speciální přihrádky na ovoce a zeleninu.
  • Banány zabalte do papíru nebo novin.
  • Nakrájejte na plátky a vložte do nádoby.
  • Oloupané banány pokapejte citronovou šťávou.
  • Banány lze také zmrazit tak, že je nakrájíte na kolečka a vložíte do vakuových sáčků nebo nádob.Případně banány rozmačkejte a zmrazte je v této podobě.

    V odpovědi na otázku, jak správně skladovat banány při pokojové teplotě, připomínáme, že nejlepší je nechat je v kuchyňské skříňce, spíži nebo ve sklepě.Místo by nemělo být příliš teplé, ale s dobrým větráním.

    Kromě toho je lepší vybírat plody se zelenými ocásky, protože žluté se neskladují tak dobře.Při nákupu byste samozřejmě měli věnovat pozornost neporušenosti kůry – neměly by na ní být žádné praskliny ani škrábance.Pokud kupujete trsy banánů, nechte je viset a nepokládejte je na kuchyňské povrchy.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments