HomeTipy5 znaků čerstvých ryb, o kterých vám prodejci neřeknou: jak vybrat chutného...

5 znaků čerstvých ryb, o kterých vám prodejci neřeknou: jak vybrat chutného sledě

Málokdy se nějaká dovolená obejde bez slanečka, ať už jako předkrmu, nebo jako oblíbeného ‚šuby‘.Abyste si svátek nepokazili a vyhnuli se špatným následkům, vyplatí se k výběru slanečků přistupovat zodpovědně: vybírejte nejen chutné, ale také čerstvé.Kvalitu ryby můžete určit, aniž byste ji ochutnali – podle vzhledu.Jaký by měl být sleď ve vakuu a na váhu – to nám prozraďte níže.

Jak správně vybrat sledě

Sledě můžete koupit buď ze sudu, nebo ve vakuu.Nejprve se podívejte na jeho vzhled:

  • Čerstvá ryba má silný hřbet, plochý trup a žábry tmavě červené barvy.
  • povrch – vcelku a bez poškození.
  • Maso je pevné a drží tvar, pokud na něj zatlačíte, mělo by se vrátit do původního tvaru, pokud se tak nestane, je sleď přezrálý nebo není vůbec vhodný k jídlu.
  • Oči ryby jsou jasné a nejsou zapadlé.
  • hmotnost – od 400 g.
  • Při nákupu sleďů ve vakuu:

  • podívejte se na etiketu – měla by obsahovat pouze ryby, sůl a koření, žádné konzervační látky.
  • věnujte pozornost datu spotřeby.
  • Obal by měl být neporušený – raději se vyhněte nákupu ryb s poškozeným nebo nafouklým obalem.
  • Neberte sledě se žlutými skvrnami nebo bílými šupinami, pokud mají nepříjemný kyselý zápach, šupiny jsou lepkavé nebo velmi kluzké.

    Mimochodem, definice, že dobrý sleď má červeně zbarvené oči, není pravdivá.Je pravděpodobné, že taková ryba byla jednoduše dlouho v soli, a proto může být přesolená.

    O tom, že je sleď velmi slaný, svědčí i jeho vzhled – bude vypadat ještě pevnější a hutnější.

    Ještě jedna rada: kupujte celé ryby a sami si je rozeberte.Samozřejmě je výhodnější koupit hotové filé (konzervy), ale při jeho výrobě se používají různé roztoky, přísady, konzervanty – to vše umožňuje urychlit solení a slanečka a prodloužit skladování, ale negativně ovlivňuje vaše zdraví.Pokud se přesto rozhodnete pro konzervy, pak se podívejte na datum balení – čím je čerstvější, tím lépe, a na kousky uvnitř – měly by být stejně velké a úhledně uspořádané.

    Dříve jsme si řekli, jak rozeznat pravou zakysanou smetanu od falešné – na co si dát pozor.

    Martin Černohorský
    Martin Černohorský
    Profesionální kuchař. Martin Černohorský v současné době vede rodinnou školu vaření v Praze, kde pořádá také kurzy vaření pro veřejnost. Nyní se rozhodl podělit se o své znalosti v podrobné knize. A jaké jsou její ingredience? Osvědčené recepty, zajímavosti z profesionální kuchyně, vzpomínkové fotografie nebo zábavné ilustrace.

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Most Popular

    Recent Comments